Пандемията е добра само за роботите

Пандемията е добра само за роботите Снимка: Pixabay

„Проведохме експерименти и създадохме машина, конструирана с цел да извади хората от опасните дейности“, казва Мишел Пери, зам.-директор на отдел „Бизнес развитие“ на Boston Dynamics.

Днес, когато всяка работа, свързана с човешки контакт, се счита за опасна, необходимостта от механични заместители се изстреля като ракета, коментира Дейвид Береби в статия за National Geographic.

COVID-19 ни накара да въведем роботи в дейности от всекидневието, в които преди не сме ги ползвали. Пандемията ще премине. Но роботите вероятно ще останат.
„Хората, които казваха, че е глупаво да използваме роботи да доставят храна, сега ги прилагат в магазините за храна. Малкият бизнес ги използва. Това не сме го виждали преди. Роботите стават все по-настъпателни“, казва Робин Мърфи от Texas A&M, водещ учен в областта на роботиката за бедствия и президент на Boston Dynamics.

Spot е куче-робот, разработен от Boston Dynamics, който улеснява работата на здравните работници в Brigham and Women’s Hospital в Бостън, като осъществява контакта с пациентите и дори мери тяхната температура, пулс и насищане с кислород от безопасна дистанция.

Spot, четирикракият робот с големина на голден ретривър, се появява на пазара миналата година. Използва се за индустриални нужди и се справя със задачи като инспектиране на строителни обекти, обикаляне и патрулиране в заводи, както и други фирмени задължения на места, недостъпни за колесни роботи.

С появата на COVID-19 Spot научи някои нови трикове.

През последните шест месеца Spot доставяше храна за карантинирани пациенти в Сингапур и танцуваше наоколо по време на бейзболен мач като механичен заместител на публика от запалянковци в Япония. След като през май т.г. в Сингапур служител, наблюдаващ спазване на социална дистанция, беше нападнат с нож от гражданин без маска, Spot беше тестван за „посланик на безопасната социална дистанция“. Хуманитарен служител използва робота да наблюдава хората в парк и да напомня: „Да запазим Сингапур здрав“ чрез предварително направен запис.

По същото време в Бостън в Brigham and Women’s Hospital един Spot посреща пристигащите пациенти с iPad и така дава възможност на персонала да направи скрининг от разстояние. Други Spots, оборудвани със сензори, даваха възможност на докторите и сестрите да измерят температурата, да проверят дишането и дори да установят насищането с кислород на кръвта без да бъдат в една стая с пациента.

 

Alexa носи шлем за лице, за да предаде духа на предпазването от COVID-19. Тя е 5 фута висок робот, който сервира напитки в бар в Памплона, Испания. Барманът използва екрана на робота, за да се насочи към определена маса, а магнитни ленти върху пода го направляват.

Необходимостта от роботи, които да поемат човешките задължения, скочи до небето.

Още в началото на м. юли 2020 г. роботи от най-различен вид бяха въведени в борбата с пандемията в около 33 държави, по данни на Robotics for Infectious Diseases (Роботика за инфекциозни болести), организация на изследователи.

През пролетта болниците в Европа, Азия и Северна Америка започват да се снабдяват с роботи за „телемедицина“, за връзка между лекарите и пациентите и „телеприсъствие“, за връзка на пациентите с техните близки хора. Други закупиха роботи, които самостоятелно влизат в стая и я дезинфекцират с химикали или ултравиолетова светлина. Властите, отговарящи за публичната безопасност, изпращат роботи за дезинфекция на улиците и въздуха, на публични места, както и да наблюдават за нарушителите на разпоредбите за оставане по домовете.

Много производители и изследователи в областта на роботиката, които са свикнали със страховете на обществото относно нарушаването на безопасността, личното пространство, загубата на работни места, останаха изненадани как съпротивлението към машините се изпари.

Нещата се случват бързо, нормативната уредба се задейства незабавно.

Агенциите за грижа за възрастни хора съкращават персонал, тъй като възрастните хора, които обслужват, не желаят да имат близък контакт с хора.

Болниците и другите здравни служби също се опитват да осъществяват дейността си с колкото се може по-малко персонал, за да избегнат досега с болестта. Роботи се използват за пренасяне на взети медицински проби до лабораторията, доставка на храна до пациентите и др.

Преглед на публикациите в социалните мрежи, журналистическите издания и научни издания за роботите показва, че от 262 статии в периода между март и юли 45 се фокусират върху етични притеснения. От тях 17 се отнасят към заплахи от прекалено наблюдение или нарушения на  личното пространство.

„Времената са добри за роботиката, въпреки че не са добри за нас като общество - казва Антонио Бичи, професор по роботика в Университета в Пиза. - За роботиката това е време, в което трябва да помогне. И аз мисля, че ние сме готови.“


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: