Цените на петрола падат заради опасенията от коронавирусa

Цените на петрола падат заради опасенията от коронавирусa Снимка: pixabay

Световните цени на петрола намаляват във вторник сутринта поради рисковете около снижаване на търсенето заради новата вълна от коронавирус в света.
Тази сутрин цената на декемврийските фючърси за смес от суров нефт Brent падна с 0,87%, до 42,25 долара за барел, а декемврийските фючърси за WTI - с 0,75%, до 40,75 долара за барел. Междувременно ноемврийските фючърси за WTI поевтиняха с 0,1%, до 40,84 долара за барел.

Продължаващият силен ръст на заразяване с COVID-19 по света оказва негативно влияние върху настроенията на пазара, тъй като новите карантинни мерки, въведени от държавите за предотвратяване на разпространението на вируса, водят до сериозен спад в търсенето на черното злато.

Според университета „Джонс Хопкинс" в понеделник броят на потвърдените случаи на заразени в света надхвърля 40 милиона.

От април наблюдаваме възстановяване на търсенето на петрол, което сега е около 92% от нивото преди пандемията, но е твърде рано да обявим края на ерата на спад на търсенето на петрол поради  COVID-19“, заяви анализаторът от Rystad Energy Луиз Диксън пред Ройтерс. 

Освен това натиск върху пазарите оказват и съобщения в медиите, че комитетът на ОПЕК + на заседание в понеделник не е обсъждал промени в плановете за намаляване на производството на петрол по сделката.

След срещата в понеделник министерският комитет за мониторинг на ОПЕК + направи препоръки към участниците в сделката да се придържат към настоящите й параметри. Плановете за зимата, която обещава да бъде по-неопределена, ще бъдат обсъдени от алианса през ноември.

Новите споразумения за ОПЕК + стартираха през май с намаляване на производството на петрол с 9,7 милиона барела на ден за три месеца.

От август алиансът продължава да намалява производството, но в по-малка степен - със 7,7 милиона барела на ден за периода до края на годината, а след това - с 5,8 милиона до края на април 2022 г.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: