При затворени университети все повече студенти обмислят да си вземат година отпуск

При затворени университети все повече студенти обмислят да си вземат година отпуск Снимка: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Тревогата е какво ще се случи, ако 20 процента от студентите поискат година отпуск.

Тъй като пролетният семестър се приближава към своя край, въпросът дали колежите и университетите могат да се отворят отново през есента, стана ключов тази седмица. Много директори на училищата обявиха смели планове да посрещнат учениците обратно в кампуса, а политическите лидери бързо се включиха в дискусията. Сенатор Ламар Александър каза за Fox News, че ако днес беше президент на университета, „Аз бих планирал да се върнат на училище."

Във вторник - деня, в който Антъни С. Фоучи, най-добрият експерт по заразни болести в страната, предупреди, че повторното отваряне на страната твърде скоро може да доведе до страдания и смърт - Калифорнийският държавен университет е отменил присъствените лекции за есента. Решението, което ще засегне близо половин милион студенти, се наблюдава внимателно на фона на нарастващата несигурност относно традиционното водене на колежанския живот.

Причината за това е, че необичайно голям брой студенти поставят под въпрос плановете си за колеж през есента. Около един от всеки пет настоящи студенти не е сигурен в плановете си да се запише отново или е решил да не ходи в колеж тази есен, показва национално проучване, поръчано от Американския съвет по образование.

Обикновено колежите са щастливи да пуснат на студентите една година отпуск, каза Хартъл, като доказателства предполагат, че почивките често са ценни за студентите. Но това е в една типична година, когато броят на заявките е малък и администраторите могат да предвидят колко студенти ще се запишат през есента. Тази година той каза: „Тревогата е какво ще се случи, ако 20 процента от вашите студенти поискат година отпуск?“

Типичните години отпуск включват пътувания, доброволчески труд, платена работа, проучване на кариерата и „свободен радикал“, каза Итън Найт, изпълнителен директор на асоциацията Gap Year (Година отпуск). Но тази година международните пътувания и доброволческата работа изглеждат малко вероятни, а добрите работни места ще бъдат по-трудни от всякога за намиране, каза Еми Харвард, изпълнителен директор на Асоциацията на колежанските съветници в независимите училища.

Програмата за достъп до колежа на Окръг Колумбия, която предлага консултации и стипендии за студенти от областта, вече е отбелязала 10-процентово увеличение на студентите, обмислящи година отпуск, заяви старши вицепрезидент Л. Д. Рос-младши. И това е преди повечето студенти да знаят със сигурност какво ще донесе есента. Мнозина не искат да започнат уроци онлайн, каза Рос. Други се притесняват от парите, след като родителите им загубят работата си.

Рос сподели, че се притеснява, че студенти, които си вземат година отпуск, може да не стигнат до колежа. Докато студентите обмислят възможностите си, „редица от тях се завърнаха и започнаха сериозно да преразглеждат опцията за година отпуск, но не е толкова привлекателно".

Една алтернатива е да отидат на училище някъде по-близо и по-евтино, особено ако програмите за години отпуск не могат да предложат обогатяващ опит. Обществените колежи очакват студенти от колежи с 4-годишни програми, които да се регистрират за занятия през есента.

Но много колежи не позволяват на студентите да отложат приема и след това да вземат учебни часове на друго място, казаха няколко съветници в колежа. Студентите ще трябва да подадат молба отново за прием като студент по трансфер.

Някои съветници твърдят, че е ключово студентите да имат стабилен план. „По-добре ли е да си вкъщи, седнал на дивана и да не правиш нищо, опитвайки се да измислиш план?“, попита Сам Бигелоу, директор на колежански консултации за училището в Мидълсекс в Масачузетс. „Или е по-добре да печелиш кредити“ към четиригодишното университетско образование?

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook

Прочетете още за