Бизнесът настоя за облекчено данъчно облагане в условията на криза

Бизнесът настоя за облекчено данъчно облагане в условията на криза Снимка: bia-bg.com

БСК подкрепя исканията на бизнеса, но е против диференцираното данъчно облагане на доходите на граждаите.

Българската стопанска камара (БСК) поиска по-нисък ДДС за кетъринг-услугите и компенсации за търговците, които поддържат софтуер за управление на продажбите, предаде БНР.

Като защитна мярка от COVID кризата, бизнесът се обяви и за временно освобождаване от данъка върху печалбата за следващите две години.

След като собствениците на ресторанти и заведения настояха за 9% ДДС и върху доставките на храна, от Стопанската камара подкрепиха бранша, като прибавиха към искането и облекчена данъчна ставка за кетъринг-услугите.

Заради пандемията, от бизнеса поискаха и редица данъчни облекчения и преференции за производствените предприятия. Сред тях - отмяната на данъка печалба за следващите две години.

„Нашето предложение нека да не стряска никого, тъй като знаете, че в повечето европейски държави предприятията бяха улеснени с едни крупни субсидии, включително подпомагащи тяхната ликвидност в период на криза, докато при нас мерките в подкрепа на малките и средните предприятия са с ограничен обхват", каза заместник-председателят на БСК Димитър Бранков.

„Предлагаме също и промени върху освобождаване за плащане на данък върху дивидента в размер на 5%. Също и данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии", допълни той.

От Камарата още настояват за еднократни данъчни облечения в Закона за корпоративното подоходно облагане през тази година за търговците, които са инвестирали във внедряването на софтуер за управление на продажбите.

От организацията обаче се обявяват против диференцираното данъчно облагане на доходите на гражданите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: