Т. Петкова: Не може да се каже колко ще струва изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Т. Петкова: Не може да се каже колко ще струва изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ Снимка: кадър NOVA

Към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът.


Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в ефира на NOVA енергийният министър Теменужка Петкова
„Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни тя. 

Държавата ще стартира проучване по отношение на възможността за изграждане на нова мощност на атомната електроцентрала. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъде даден мандат на Български енергиен холдинг да проучи тези възможности. До края на м. януари 2021 г. министърът на енергетиката трябва да отчете в доклад резултатите от проведеното проучване и от преговорите с американските компании, които вероятно ще изграждат новия блок.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно, и това е енергийната сигурност на всяка една държава. Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. Тя добави, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси

Политиката на Европейския съюз по отношение на въглеродните емисии изисква от нас да постигнем нулеви емисии през 2050 г., напомни енергийният министър. Това означава, че поетапно централите на въглища в целия ЕС ще отпаднат, което е едно сериозно изпитание за икономиките на страните. Трябва да се има предвид, че полезният живот на пети и шести блок на АЕЦ също ще приключи, отбеляза министърът. Максималният им срок за експлоатация е съответно 2047 г. за пети блок и 2049 г. - за шести, каза още тя.

Ако хипотетично 2030 г. започнат да отпадат въглищните централи, 4000 МВтч ще излязат от системата и ние трябва да кажем с какво ще ги заменим. И трябва да ги заменим с беземисионни производители на енергия, съгласно изискванията. Вариантите са два - ядрена енергия или възобновяеми източници", каза Петкова. 

Министърът увери, че строителството на АЕЦ Белене върви паралелно. „Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза тя.   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: