Изкуствен интелект помага при разводите в Австралия

Изкуствен интелект помага при разводите в Австралия Снимка: piqsels.com/bg

Приложението Amica помага на двойката да се разведе и да раздели парите и имуществото.

Австралийското правителство подкрепи използването на изкуствен интелект при развода на брачни двойки. Според него системата ще вземе предвид всички обстоятелства и ще помогне честно да се разделят парите и жилището.

Според уебсайта на Amica приложението „разглежда утвърдените правила и ги прилага към вашите конкретни обстоятелства". Изкуственият интелект предлага на двойките варианти за това как могат да разделят парите и имуществото, как да организират попечителството над децата и да изградят нормални отношения след развода. Системата отчита различните фактори и обстоятелства.

Въпреки че чат ботът предлага много предимства, като например намаляване на емоционалния стрес и удобството, възможностите му все още са ограничени. Както съобщава Tech Times, не може да се разчита изцяло на Amica - това може да доведе до негативни резултати.

Amica не е единственото приложение в Австралия, използващо изкуствения интелект за решаването на битови проблеми. Приложението Adieu помага на двойките да сключват финансови и родителски споразумения. Ако системата не се справи, тя предлага на двойките живи посредници, като адвокати и финансови консултанти.

По данни на Sydney Morning Herald юридическата помощ в делата по семейното право в Австралия струва на страните между 20 и 40 хиляди долара. Разходите за най-сложните случаи могат да надхвърлят даже 200 000 долара. Инструментите на изкуствения интелект като Amica и Adieu позволяват на двойките да решават проблемите си сами и да избегнат продължителните и скъпоструващи съдебни процеси.