71% от пренощувалите в хотели у нас са българи

71% от пренощувалите в хотели у нас са българи Снимка: piqsels.com

Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от Единната система за туристическа информация.

71% от пренощувалите в местата  за настаняване у нас от началото на 2020 г. са българи, сочат данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Над 3,8 млн. са туристите, които имат поне една нощувка по време на пътуването си у нас, като 2,7 млн. от тях са българи и над 1 млн. са  чужденци, предаде БНР.

Системата за туристическа информация дава възможност на туристическия бизнес да проследява какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, в това число пол, възраст и националност, както и предпочитаната вътрешна дестинация. До момента в нея са регистрирани над 18 000 обекти за настаняване в цялата страна, уточняват от Министерството на туризма.

По указание на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от Единната система за туристическа информация. Ще бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас.

Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

Информацията от ЕСТИ е важна предпоставка за бъдещо планиране във всеки сектор, зает с туризма, се отбелязва в съобщението. Тя е еднакво полезна както за работещите в хотелиерството и ресторантьорството, така и за заетите във всички други сфери на услугите - здравни, търговски, производствени.

Всяка община въз основа на данните за притока на туристи може да планира извършване на ремонтни и облагородителни дейности, за да е по-привлекателна за посетителите.

За първи път Министерството на туризма предоставя на заинтересованите субекти инструмент за планиране на дейността и целенасочена рекламна политика.

ЕСТИ отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в т.ч. и на квартирите.

Системата стартира официално на 1 октомври 2019 г., а в края на август 2020 г. регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook