Според Борис Джонсън компромис по въпроса за търговско споразумение с ЕС вече е възможен

Според Борис Джонсън компромис по въпроса за търговско споразумение с ЕС вече е възможен Снимка: needpix.com

Преговорите между ЕС и Великобритания за търговско споразумение между двете страни за след Брекзит продължават през тази седмица, като те започнаха в сряда. С оглед на малкото оставащо време от „преходния" период между ЕС и Обединеното кралство, който изтича на 31 декември 2020 г., достигането до сделка колкото се може по-скоро става все по-важно.

Крайният срок, който бе зададен и от двете страни, за сключване на споразумение, е 15 октомври, когато ще се състои срещата на Европейския съвет.

Като знак на желанието на Великобритания да направи отстъпки в името на достигане до споразумение с Европейския съюз, главният преговарящ от британска страна Дейвид Фрост заяви в Камарата на лордовете на британския парламент, че „британското правителство е готово да направи повече от обикновеното, когато става дума за спразумение за свободна търговия". С тези думи британският политик разкри намерението на Лондон да преразгледа позицията си по ключови въпроси, като правилата и разпоредбите за държавната помощ.

Британският министър Майкъл Гоув заяви, „че начинът, по който са се развили преговорите с ЕС през последните няколко месеца, показва оптимизъм". Той допълни, че към момента „шансът за сключване на споразумение е 66%".

Британският министър-председател Борис Джонсън и председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел се обединиха около становището, че предпочитат Брекзит да завърши със сделка.

Шефът на националната банка на Англия Андрю Бейли каза в интервю, че „споразумение ще бъде сключено единствено и само ако то е от полза и за двете страни". В изявление в четвъртък Бейли призна, че „животът след Брекзит е щял да бъде далеч по-лесен, ако нямаше кризата от COVID-19, с която трябва да се справя светът към момента".

Европейският съюз и Великобритания са наясно с проблемните теми, които все още стоят на пътя към сключването на търговско споразумение помежду им, като въпроса за лоялната конкуренция между двете страни и правилата за риболов в британските териториални води. Промяната в тона и на двете страни показва голям контраст в поведението им само допреди няколко седмици.

Независимо от този привиден позитивизъм, в последните месеци ултиматуми бяха поставяни и от ЕС, и от Великобритания, когато изглеждаше, че преговорите вървят в положителна посока. ЕС започна съдебна процедура срещу Обединеното кралство заради противоречивото законодателство, което бе прието на Острова. С него британските министри имат правомощието едностранно да променят споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз.

Последната дума за сключване на споразумение вероятно ще имат европейските лидери, които ще се съберат през следващата седмица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: