Няма краен резултат от преговорите между Великобритания и ЕС за Брекзит

Няма краен резултат от преговорите между Великобритания и ЕС за Брекзит Снимка: flickr.com

Все още не може да се стигне до споразумение, което да устройва и двете страни.

Разговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз относно отношенията между двете страни след 31 декември 2020 г. продължават през тази седмица, като все още не може да се стигне до споразумение, което да устройва и двете страни. Остава само седмица до провеждането на Европейския съвет на 15 октомври, който бе даден като краен срок за постигане на евентуална договорка, за да има време тя да бъде ратифицирана от ЕС и Великобритания.

В сряда председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа пост в социалната мрежа Туитър, в който призова Великобритания „че е крайно време британското правителство да разкрие какви точно са намеренията му в преговорите за Брекзит", след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.

Европейският съюз предпочита да се сключи споразумение с Великобритания, но не и на всяка цена", допълни Мишел.

Междувременно Борис Джонсън е заявил пред председателя на Европейския съвет, че Великобритания е готова за края на преходния период в отношенията с ЕС дори и без сделка, съобщават от Даунинг стрийт в изявление. Британският министър-председател е подчертал желанието на Обединеното кралство да постигне сделка с Европейския съюз, но отбелязва, че страната е готова да търгува с общността и по правилата на Световната търговска организация, ако се наложи.

Евентуален Брекзит без сделка би довел до по-големи митнически такси и други затруднения за стокообмена между ЕС и Великобритания. Прези миналия месец Джонсън предупреди, че може да извади Великобритания от преговорите за сделка, ако такава не бъде постигната до средата на октомври.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви по темата в Туитър, че „по-добре без сделка, отколкото лоша такава".

Три основни проблема стоят пред подписването на търговско споразумение между ЕС и Великобритания във вече продължаващите повече от 6 месеца преговори.

Първо, Великобритания иска да има пълен и едноличен контрол над териториалните си води и да запази достъпа си до европейските пазари. В същото време ЕС иска да продължи да има достъп до британските териториални води и да продължи риболова там.

Второ, Европейският съюз се опасява, че Великобритания може да наруши конкуренцията между двете страни, като подбива стандартите на ЕС за околната среда или условията на труд, чрез субсидии например.

Третият проблем е, че не може да се достигне до обща позиция по въпроса: как ще се приложи и следи за изпълнението на споразумението между ЕС и Обединеното кралство. Британското правителство отхвърля категорично юрисдикцията на Съда на Европейския съюз.

До 31 декември тази година Великобритания и ЕС са в преходен период, в който британската страна все още се възползва от предимствата на единния европейски пазар и митнически съюз. От 1 януари 2021 г. това ще се промени. Липсата на сделка би утежнила допълнително ситуацията.

Отношенията между ЕС и Великобритания бяха увредени допълнително от „спорното" законодателство, което правителството на Борис Джонсън въведе, с което британският кабинет ще може да променя едностранно споразумението за напускане на ЕС. По думите на Джонсън, „то е създадено, за да защити интересите и вътрешния пазар на Великобритания от външни опасности". 

Тези действия доведоха до решението на ЕС да започне съдебни действия срещу Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: