Конгресът на САЩ за технологичните фирми: Те имат твърде много власт

Конгресът на САЩ за технологичните фирми: Те имат твърде много власт Снимка: Pixabay

В САЩ нараства натискът върху корпорации като Amazon, Apple, Facebook и Google.

В Конгреса на САЩ депутатите увеличават натиска върху водещите корпорации в технологичния сектор. Подкомисията по конкуренция в Камарата на представителите публикува доклад за разследване, в който се обсъжда демонтирането на „някои доминиращи платформи".

Компаниите, които някога са били стартиращи фирми, „са се превърнали в монополите, които последно видяхме в ерата на петролните барони и железопътните магнати", се казва в доклада. „Тези компании имат твърде много власт“ и тази власт трябва да бъде ограничена и подложена на подходящ надзор.


Поради предстоящите избори законова уредба от Конгреса не се очаква най-рано до 2021 г.
Amazon, Apple, Facebook и Google, които заедно имат пазарна стойност над 5 трилиона долара, злоупотребяват с пазара си, се казва по-нататък. Примери за това са дискриминацията срещу конкурентите на техните платформи и поглъщането на потенциални съперници, пишат депутатите. Поради пазарната си мощ в определени сегменти те биха могли да установят правила, които другите ще трябва да спазват. Затова се препоръчва структурно разделяне на бизнес областите, се казва в доклада.

Конкретна заявка за отделяне липсва в почти 450-страничния доклад, който Конгресът на САЩ представи за технологичната индустрия. Той обаче препоръчва широкообхватни промени в законодателството в областта на конкуренцията. Също така има забрана на доминиращите платформи да дават предпочитание на собствените си услуги и продукти, както и предпазна намеса срещу бъдещи поглъщания и сливания.

Предложенията на подкомисията биха могли да формират основата за нови правни разпоредби. Докладът отразява мнението на Камарата на представителите с доминиран предимно от демократи сигнал, че ако Джо Байдън спечели президентските избори, натискът върху корпорациите трябва да продължи. Като се има предвид предстоящата дата на изборите в началото на ноември, едва ли Конгресът на САЩ ще действа тази година.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: