Каква икономика искат Байдън и Тръмп?

Каква икономика искат Байдън и Тръмп? Снимка: Pixabay

Във вторник, 3 ноември, САЩ са изправени пред важно решение - политическо, но и икономическо. Защото противниците Тръмп и Байдън се застъпват за различни икономически подходи.

„Имаме най-добрата икономическа ситуация в историята на страната!“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в обръщението си „Състояние на Съюза“ през февруари. Тогава все още нямаше признаци, че кризата с коронавируса ще доведе до дълбока рецесия в рамките на дни. Преди това Тръмп с право можеше да каже, че все повече американци работят, че малцинствата си намират работа, че заплатите растат.
Дълго време всичко вървеше по плана на Тръмп.

Най-важните инструменти на Тръмп по това време бяха: драстично намаляване на данъците, предоговорени търговски споразумения като NAFTA с Канада и Мексико, наказателни мита за Китай и страните от ЕС за защита на американските компании. Търговският съветник на Тръмп Питър Наваро заявява днес: „Президентът Тръмп призна, че имаме структурен проблем. Работните ни места бяха изнесени, всичко беше свръхрегулирано, имахме прекалено високи данъци в сравнение със света."

С настъпването на рецесията Тръмп първоначално застана на една линия с Конгреса и централната банка, за да изпомпва три трилиона долара в спасителен пакет и икономическа помощ на пазара. Но времената на готовност за компромис отдавна отминаха. Републиканците и демократите се блокират помежду си, когато стартират нови стимулиращи инжекции и спешно е необходима нова помощ.

А какво прави претендентът Джо Байдън? Той е част от пакета за икономически стимули и иска да инвестира още повече, предимно за да допълни обезщетенията за безработица и да подкрепи по-малки компании. Той иска отново да реформира данъчната реформа на Тръмп, например, да повиши данъците, така че компаниите да плащат своя дял. Той ще поиска от хората с най-високи доходи, с над 400 000 долара годишно, да плащат за финансиране на неговите програми.

Давайки ясен знак на Китай, принуждавайки страната да приеме по-отворена икономическа политика, Байдън също е там. Но той смята, че подходът на Тръмп към търговски дефицит е погрешен: „Ние вървим по грешен път срещу Китай. Китай краде интелектуална собственост, но вие налагате условия за правене на бизнес в Китай", обвинява той президента.


Икономическата политика на Тръмп през последните години се опита да надгради златните години на енергетиката, стоманата, въглищата и автомобилната индустрия. „Доведох фабрики в Мичиган“, каза той по време на предизборната кампания. Байдън вярва, че това е грешният път. Бъдещето е чиста енергия, защита на климата. И има много пари, които трябва бъдат инвестирани: „Тези инвестиции са ситуация „печеливша-печеливша за страната“, казва Байдън. Той вижда три плюса: нови работни места, по-ниски цени на енергията, защита на климата.


По време на предизборната кампания Тръмп се опитва да внесе страх в икономическата политика на Байдън. Ако Байдън спечели, Китай печели, казва той. И двамата политици твърдят, че правят икономическа политика, основана на нови работни места. Разликата: Тръмп следва теорията за „вали дъжд“, разпространена от Роналд Рейгън, тоест повече пари за тези, които инвестират, по-малко тежест за компаниите. Байдън, от друга страна, иска да започне точно там: повече покупателна способност за всички, например чрез по-високи минимални заплати.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: