Документи с класифицирана информация е имало и в бивш офис на Джо Байдън

Документи с класифицирана информация е имало и в бивш офис на Джо Байдън Снимка: asia.nikkei.com

Правният екип на американския президент е намерил десетте досиета още през ноември и ги е предал на правосъдното министерство на САЩ.

Документите, съхранявани в заключено помещение в Penn Biden Center, вече са в Националния архив, което вероятно е и повод за публикуване на новината. Позовавайки се на CBS News, ВВС съобщава, че в прегледа на документите са участвали ФБР и главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. 

По думите на адвокат на Джо Байдън, книжата се отнасят за периода, когато настоящият американски президент беше вицепрезидент на Барак Обама. Не е ясно обаче какво съдържат, каква е степента им на секретност или защо са останали в офиса в Penn Biden Center. Според запознат източник, сред тях няма такива, криещи „ядрени тайни”.

Същевременно, бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред наказателна отговорност, след като миналата година ФБР иззе „кашони” със секретни държавни документи от дома му в Мар-а-Лаго, Флорида. През септември президентът Байдън коментира пред CBS случая с реторичния въпрос: „Как може някой да е толкова безотговорен?!?”

След оповестяването на информацията в понеделник, бившият президент злорадо попита в своята социална мрежа Truth Social: „Кога ФБР ще нападне многото имоти на Джо Байдън, може би дори Белия дом?“

Акцентирайки на разликата в подхода към бившия и настоящия президент, новият председател на Надзорната комисия в Камарата на представителите, републиканецът Джеймс Комър коментира, че работата с документите на Байдън повдига въпроси относно неутралитета на министерството на правосъдието. А бившият републикански конгресмен Адам Кинзингер иронично предположи пред CNN, че разследването вероятно ще се сведе до обвинения към някой от вицепрезидентския екип на Байдън.

Има обаче ключова разлика между секретните документи, намерени в бившия офис на Байдън, и тези, които Тръмп е съхранявал в Мар-а-Лаго, казва експерт по национална сигурност. Най-важното е, че екипът на президента Байдън е направил „точно това, което трябва”, т.е., откривайки случайно „неправилно съхранявани държавни документи”, асистентите му незабавно са ги предали на държавните органи, макар че книжата "не са били обект на предишни искания или запитвания от страна на архивите".

Адвокат, специалист по националната сигурност, посочи пред Insider причината Доналд Тръмп да е изправен пред наказателна опасност – не толкова кашоните с над 300 секретни документа, колкото възпрепятстването на разследващите органи да ги конфискуват, докато в склучая с Байдън, въпросът изглежда рутинен, без признаци за престъпни действия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: