ЕП обсъди състоянието на върховенството на закона в България

ЕП обсъди състоянието на върховенството на закона в България Снимка: Pixabay

Европейският парламент обсъди миналата вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България.

Манфред Вебер от името на Европейската народна партия (ЕНП) изтъкна, че макар и в страната ни не всичко да е перфектно, България трябва да се гордее с постигнатото до момента. Според него в страната ни има равновесие на силите с правителство на ЕНП и социалист президент.

Хуан Агилар (социалисти и демократи) отбеляза, че в България се чуват постоянни упреци за корупция в съдебната система и за преследване на политическите съперници и оприличи ситуацията у нас с Унгария и Полша.

От своя страна Рамона Стругариу (от „Обнови Европа") заяви, че българите се нуждаят от подкрепата на ЕС в сегашния момент. Тя коментира, че подкрепяйки Бойко Борисов, някои влиятелни политици в ЕП всъщност подкрепят хора, срещу които има сериозни обвинения.

Депутатите в Европейския парламент се запознаха и с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Очакванията са чрез този механизъм да се въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: