Джонсън: Великобритания ще се справи и без сделка при излизане от ЕС

Джонсън: Великобритания ще се справи и без сделка при излизане от ЕС Снимка: flickr.com

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че не би бил особено доволен, ако страната му напусне окончателно Европейския съюз без търговска сделка, но вярва, че Обединеното кралство ще се справи дори и при такъв сценарий. Това Джонсън заяви в неделя в интервю за британската телевизия BBC.

Великобритания официално напусна Европейския съюз на 31 януари 2020-а, но до 31 декември тази година двете страни са в „преходен" период, в който Великобритания все още е част от общия пазар на съюза. С наближаването на крайния срок двете страни все по-усилено се опитват да стигнат до споразумение относно търговските отношения помежду си от 1 януари 2021 г. 

Според мен и двете страни сме наясно какво трябва да се случи, а именно да сключим споразумението", заяви Джонсън пред телевизия BBC.

За съжаление има някои сериозни неразбирателства между нас и ЕС, които трябва да бъдат решени, за да достигнем до сделка. Европейският съюз трябва да разбере, че сме напълно сериозни в намерението и желанието си да имаме контрол над собствените си закони и разпоредби. Властите в ЕС трябва да осъзнаят и важността на въпроса за риболова в британските териториални води."

На въпроса дали се притеснява от потенциален Брекзит без сделка заедно със силна втора вълна на COVID-19, Джонсън каза:

Не съм привърженик на условията за търговия, които са предвидени според правилата на Световната търговска организация, но съм уверен, че ще успеем да се справим и с тези изисквания. Хората във Великобритания чакаха достатъчно да получат яснота какво ще се случи и не желаят да слушат кой вариант е правилен, възможен или толерируем. Възможностите за успех в тези условия са сериозни и според мен ни чака просперитет."

През миналата седмица британското правителство обяви, че всички, които внасят или изнасят стоки от Обединеното кралство, ще трябва да се сдобият с допълнителни документи, независимо дали ще бъде сключена търговска сделка с Европейския съюз или не. Според властите във Великобритания липсата на подготовка от страна на търговците може да доведе до 100-километрови опашки от камиони по границите на страната.

Тези твърдения на правителството доведоха до реакция от страна на опозицията в британския парламент, която заяви, че по този начин управляващите се готвят да прехвърлят отговорността за потенциалния хаос, който може да последва при Брекзит без сделка.

Властите в Брюксел определиха края на октомври или най-късно началото на ноември като краен срок, в който сделка с Великобритания може да бъде сключена, за да има време Европейският съюз да ратифицира евентуалното търговско споразумение.

Търговски преговори ще се водят през тази седмица в Лондон, както и в Брюксел в седмицата след това, преди провеждането на Европейския съвет на 15 и 16 октомври, където ще се съберат лидерите на 27-те страни членки на ЕС и ще обсъдят прогреса от разговорите с Великобритания. Властите в Лондон също заявиха, че ще искат да имат яснота до 15 октомври дали ще бъде възможно сключването на сделка или не.

Приблизително около трилион евро приходи от годишна търговия са под въпрос, ако Европейският съюз и Великобритания не успеят да достигнат до търговско споразумение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: