Все още има големи различия в позициите на ЕС и Великобритания за Брекзит

Все още има големи различия в позициите на ЕС и Великобритания за Брекзит Снимка: pixabay.com

Мишел Барние, който е главният преговарящ за Европейския съюз относно Брекзит, заяви, че различията между ЕС и Великобритания в преговорите за сключване на търговско споразумение са все така сериозни. Това той каза в петък след поредната среща на високо ниво по въпросите за Брекзит.

Сред основните противоречия между ЕС и Великобритания са теми като гаранции за открита и лоялна конкуренция в икономическото развитие, липса на споразумение относно риболова в чуждите териториални води, както и липса на ясни механизми за решаване на спорове между двете страни. Тези три теми са сред основните причини преговорите за сключване на споразумение да се провалят през последните месеци.

Барние допълни още, че „преговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания са станали дори по-важни, след като правителството на Обединеното кралство предложи „спорния" законопроект, с който ще може да променя едностранно договора за оттегляне на Великобритания от съюза. По този начин британското правителство може да наруши международното право".

Законодателните промени бяха приети от британските депутати и е въпрос на време новите разпореждания да влязат в сила. Вчера Европейският съюз обяви, че ще започне съдебна процедура срещу Великобритания заради „спорните" законодателни промени.

Британското правителство твърди, че новото законодателство се прави с цел „да се запази териториалната цялост на Обединеното кралство и да се предпази вътрешният пазар на страната, както и да се защити мирът в Северна Ирландия, сключен с Белфасткото споразумение през 1998 г."

Европейският съюз предупреждава, че действията на британските власти могат да доведат до ново покачване на напрежението в региона и нарушаване на мирната ситуация. Съединените щати стигнаха дори по-далеч, заявявайки, че няма да слючат търговска сделка с Великобритания, ако последната наруши договореностите си с ЕС и мирът в Северна Ирландия бъде застрашен.

Великобритания и Европейският съюз трябва да сключат споразумение най-късно до края на октомври, за да могат до 1 януари 2021 г. и двете страни да ратифицират една потенциална сделка. Преходният период в отношенията между двете страни е до 31 декември 2020 г.

Главният преговарящ от страна на Великобритания Дейвид Фрост определи преговорите като „продуктивни" и „проведени с ясна идея". Отбеляза също, че липсата на прогрес по важни теми е по вина на Европейския съюз.

Времето започва да ни притиска и не съм сигурен, че ще успеем да направим значителен прогрес в преговорите преди провеждането на Европейския съвет на 15 октомври. Независимо от това, от наша страна винаги ще има пълна отдаденост в разговорите и търсене на решения по спорните въпроси", допълни Фрост.

В своето изявление Мишел Барние заяви, че „Европейският съюз ще продължи да води разговорите по начина, който е бил досега, и е решен да продължи да преследва целите си до края на преговорите с Великобритания".

Британският министър-председател Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще продължат преговорите относно Брекзит във видеоконференция, която ще се проведе в събота. Това заяви говорителят на фон дер Лайен в петък.

В интервю пред вестник „Телеграф", публикувано в събота преди видеоконференцията, Джонсън заяви, че шансовете за сключване на споразумение „са изключително добри, ако просто всички проявят здрав разум и просто сключат сделката, която стои пред тях".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: