H&M в Германия с рекордна глоба заради следене на служители

H&M в Германия с рекордна глоба заради следене на служители Снимка: Afif Kusuma/Unsplash.com

Глобата е в размер на 35 млн. евро и е втората по големина след тази, наложена на Google във Франция през 2019 г.
Мениджъри на шведската модна компания в Нюрнберг са събирали неправомерно лична информация за стотици свои служители, съобщава Forbes. В четвъртък органът за защита на личните данни в Хамбург обяви глобата за компанията. 

Според следователите ръководството на местния департамент на H&M е водило „изключително подробни доклади с детайли от личния живот на свои подчинени поне от 2014 г. насам".

Обширната база данни става видима на фирмено ниво за няколко часа през октомври 2019 г. заради грешка в конфигурацията на фирмения софтуер.

След годишен отпуск или отпуск по болест преките ръководители на екипи са провеждали разговори за „добре дошли". 
След такива разговори в много случаи са били записвани не само конкретните места за почивка на служителите и свързани с тях преживявания, но и проявени симптоми на заболяване и диагнози, твърдят властите в Хамбург. 

Те допълват също, че в неофициални лични разговори по коридорите на обектите супервайзърите на H&M в Нюрнберг са достигали до информация, варираща от безобидни лични детайли до религиозна принадлежност.

Глобата, наложена на компанията, е най-високата такава досега в Германия от 2018 г. насам, когато в сила влезе Общият регламент на ЕС за защита на данните, познат още като GDPR. 

От H&M излязоха с официално извинение спрямо служителите си в Германия. Компанията обяви, че ще предприеме по-строги мерки и обучения в областта на защитата на лични данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: