80% от най-големите компании в света ще засилят цифровизацията

80% от най-големите компании в света ще засилят цифровизацията Снимка: pxhere.com/bg

По-голямата част от лидерите на световния пазар (80% от най-големите компании) планират ускоряване на цифровата трансформация на бизнеса въпреки сривовете на глобалната икономика, дължащи се на коронавирусната пандемия. Това показват резултатите от проучването на BCG - Digital Transformation 2020 Global Study.

 

Консултантската агенция BCG проведе анкета сред 700 ръководители на големи световни компании с оборот от над 500 милиона долара и установи, че пандемията е засилила интереса към цифровизацията. Повече от 90% от компаниите са ускорили работата си по цифровизация на обслужването на клиентите.

 

Компаниите оценяват по различен начин вероятността от увеличаване на разходите за цифрова трансформация. Според 75% от компаниите от сферата на търговията на дребно, разходите за цифровизация ще нараснат значително. В застрахователната индустрия само малко над 50% от анкетираните са съгласни с това.

 

Почти две трети от участниците в анкетата планират да увеличат инвестициите в тази сфера. В същото време, в трудните икономически условия компаниите не са готови да стартират технологични инициативи с възвръщаемост на инвестициите чак след 3-5 години, казва изпълнителният директор и партньор на BCG в Москва Семьон Шчетинин.

 

Почти 80% от анкетираните очакват самовъзвръщаемост на разходите по програмите за цифрова трансформация, което е 1,5 пъти по-високо от показателите през 2017 г.

 

„В същото време само 30% от програмите за цифровизация доведоха до планираните резултати", съобщи управляващият директор и партньор на BCG в Москва Макс Хаузер.

 

Той изрежда 6 фактора за успех на програмите, на базата на които да се изгради цифровата трансформация:


 

- наличие на ясна стратегия;
 

- система за мониторинг; 
 

- привличане на висшето ръководство на компанията в осъществяването на проекта; 
 

- използване на принципите на agile;
 

- привличане в работата на най-добрите служители;

- наличие на гъвкава или модулна платформена система.
 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: