Moderna: „Ще имаме одобрена ваксина най-рано през пролетта на 2021 г."

Moderna: „Ще имаме одобрена ваксина най-рано през пролетта на 2021 г." Снимка: Unsplash.com

Американската фармацевтична компания обори в изявление слуховете, че разработваната от нея ваксина ще бъде готова да влезе в употреба до няколко седмици.
Една от най-напредналите в разработването на COVID-19 ваксина компании потвърди прогнозите на експертите, че ваксината, която разработват, няма да бъде одобрена за масово потребление поне до пролетта на следващата година

До 25 ноември ще имаме достатъчно клинични данни, за да внесем към Агенцията за контрол на храните и лекарствата заявление за разрешение за спешно прилагане на разработената от нас ваксина. Не очакваме одобрение по-рано от края на първото или началото на второто тримесечие на следващата година", заяви изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел.

Moderna обяви по-рано този месец, че забавя финалния си изпитателен стадий, за да може да включи в него кандидати от всички малцинствени и непредставени обществени групи.

Коментарът на компанията идва в отговор на изявление на президента Доналд Тръмп от предизборния дебат във вторник, в което той твърди, че „до седмици ще има готова ваксина", цитирайки Moderna и други две компании разработчици - Pfizer и Johnson & Johnson.

САЩ водят статистиката с най-много потвърдени случаи на коронавирусна инфекция. Към момента в страната има над 7 млн. и 200 хил. заболели и над 206 хил. души починали.

За да бъде спряна пандемията, ще трябва да бъдат имунизирани между 60 и 70 процента от населението, което, дори при скорошно пускане на ваксина, би продължило до 2022 г., смятат Бил Гейтс и д-р Соумя Шуаминатан, главен научен комисар към СЗО.

Според анализатори ставаме свидетели на безпрецедентно бърз процес на разработка. Стандартно откриването, тестването, одобрението и разпространението на ваксини отнема до десет години, посочват от Forbes. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: