Бургас с големи стъпки и технологии към умния град

Бургас с големи стъпки и технологии към умния град Снимка: https://pixabay.com

Всъщност общината и телекомуникационната компания си партнират от години и вече са спечелили взаимно доверието си.
Община Бургас е една от най-активните в България по отношение на въвеждането на решения за умни градове, разкри пред Investor.bg Радосвета Калчева, старши мениджър „Бизнес развитие“ във Vivacom.

Всъщност общината и телекомуникационната компания си партнират от години и вече са спечелили взаимно доверието си.

„Тези решения се създават и внедряват именно за да се улесни живота на гражданите и да направят градската среда по-привлекателна и по-достъпна за всички. Те спестяват време, удобни са за ползване и са създадени така, че да улесняват ежедневието ни“, коментира Андрей Рунчев, управител на Общинско предприятие „Транспорт“ в Бургас.

Умен паркинг

Vivacom вече е реализирала пилотен проект за умен паркинг в центъра на Бургас.  Той обхваща три еднопосочни улици - „Конт Андрованти”, “Тракийска” и “Фердинандова”, които са част от синята зона, в близост до общината. 
„Идеята беше общината да следи този натоварен участък. В началото му сме поставили електронно табло, което показва колко свободни места има и каква част от тях са предвидени за инвалиди“, коментира Радосвета Калчева.

Шофьорите могат да използват и мобилно приложение, което показва дали и колко свободни места има в района. Всичко това е постигнато чрез поставянето на специални испански датчици в асфалтовата покривка, които на всеки 15 минути подават сигнал към системата дали мястото е заето. Самият интервал може да се променя според нуждите на общината.

„Проектът ни отне около 6 месеца. Днес можем да го осъществим много по-бързо. Знаете, пилотните проекти винаги са по-бавни“, уточнява Калчева. По думите ? основните бариери пред бързото осъществяване на проекта са били необходимото време за поръчка и доставка на оборудването, настройването на датчиците, поставянето им, което в крайна сметка отнема само два часа, както и обучаването на представителите на ОП „Транспорт“ да ползват системата.

„Те искаха всичко да е максимално изпипано преди старта, за да могат да отговорят на всички запитвания и нужди на гражданите“, посочва още Калчева. „Самите датчици са така поставени, че няма никакъв релеф. Те се позиционират във вече готова асфалтова покривка“.

Всъщност общината настоява датчиците да бъдат поставени така, че да не бъдат наранявани при потенциално почистване със снегорини. По думите на Радосвета Калчева в Измир има реализиран подобен проект с датчици, поставени в павета, който може да бъде осъществен и на наша територия.

„Не крием, че искаме да направим бизнес модел, да го предложим на общината и да надградим, обхващайки цялата синя зона на Бургас“, разкрива Калчева. Като основни предимства на проекта тя изтъква улесненията за шофьорите, както и анализите, които може да прави общината. Благодарение на данните, които събира от това интелигентно решение, Бургас може да прецени дали да увеличи синята си зона, дали да направи почасова такава, но и да има по-адекватна събираемост на средствата от зоната.

„Извън България вече има разработени модели. Ние също искаме да направим нещо подобно. Съществува обаче проблем, който трябва да решим с общините – как да се информират хората кои места вече са резервирани“, коментира Радосвета Калчева.

Една от опциите е поставянето на табла пред всяко от паркоместата, така че хората, които нямат приложението или не знаят за него (чуждестранните гости на града например), да се информират.

„Това решение действа отскоро, все още гражданите се запознават с него, но то ни дава една добра платформа върху която да стъпим за в бъдеще. Несъмнено е много добро решение и очакваме значително да подобри паркирането и намаляне на времето за търсене на паркомясто, губене на време и обикаляне, особено в по-малки и тесни улици“, посочва Андрей Рунчев.

По данни на Vivacom приложението, което носи името „City Card” вече е свалено над 300 пъти за двумесечния период от пускането му. То е достъпно в магазините за приложения за Android и iOS.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: