Унгарски банки и телекомуникационни услуги станаха жертва на кибератака

Унгарски банки и телекомуникационни услуги станаха жертва на кибератака Снимка: https://pixabay.com/

Няколко унгарски банкови и телекомуникационни услуги бяха прекъснати за кратко от мощна кибератака в четвъртък.

Атаката е стартирана от компютърни сървъри в Русия, Китай и Виетнам, съобщи в събота телекомуникационната компания Magyar Telekom MTEL.BU.

Събитието беше атака с разпределено отказване на услуга (DDoS), при която хакерите се опитват да засипят мрежата с необичайно голям обем трафик на данни, за да я парализират.

Обемът на трафика на данни в атаката е 10 пъти по-голям от количеството, което обикновено се наблюдава при DDoS събития, казаха от компанията.

„Това означава, че това е една от най-големите хакерски атаки в Унгария както по размер, така и по сложност.“

„Руски, китайски и виетнамски хакери се опитаха да предприемат DDoS атака срещу унгарски финансови институции, но се опитаха да затрупат и мрежите на Magyar Telekom“, добави компанията в изявление.

Атаката, която се проведе на няколко вълни, възпрепятства услугите на някои от банките в страната и предизвика пропуски в услугите на Magyar Telekom в определени части на столицата Будапеща, преди да бъде отблъсната от компанията.

Унгарската банка OTP Bank OTPB.BU потвърди, че е била засегната от атаката.

„В четвъртък имаше DDoS атака срещу телекомуникационните системи, обслужващи някои от банковите услуги“, казаха от банката.

„Отблъснахме опита заедно с Telekom, който също беше засегнат, и краткото прекъсване на някои от нашите услуги приключи до четвъртък следобед.“

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: