Министерството на туризма работи по екшън план за спасението на сезон 2021

Министерството на туризма работи по екшън план за спасението на сезон 2021 Снимка: lifestyle.bg

Браншът започва подготовка за летния сезон по морето.

След драстичния спад от 80% на туристи по Южното Черноморие за изминалия летен сезон, браншът започва подготовка за следващото лято, предаде БНТ. Министерството на туризма вече работи по екшън план с опит да спаси сезон 2021 по морето.

 

На среща с представители на Министерството на туризма в Бургас бяха чути и проблемите в сектора.

 

Едва 30% от хотелите в Слънчев бряг отвориха това лято. За да не се повтори кризата в бранша и следващия сезон, хотелиери са категорични, че мерки трябва да се вземат още в края на зимата.

 

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, предлага още през февруари - март да започнат уговорки за зелени коридори с наши най-големи контрагенти, като Англия, Русия, Германия, Средна Европа, Скандинавия.

 

Обмисля се дали ще има задължително намаление за плажните принадлежности и следващото лято.

 

„Цените на чадърите и шезлонгите трябва да бъдат регламентирани по такъв начин, че всеки плаж да има сам за себе си възможност да определи на каква стойност те да бъдат отдавани", каза Николай Димитров, концесионер на плаж.

 

В екшън плана, по който работи Министерството на туризма за следващото лято, се предвижда да бъдат продължени някои от досегашните спасителни за бранша мерки.

 

„С категоричност мога да кажа, че мярката за подкрепа на чартърните полети - това е държавната субсидия от 35 евро за чартърна седалка или за чартърни полети - ще бъде приложена и следващия сезон", заяви по време на срещата Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

 

Ще се работи и по реклама, която да привлича чужди туристи у нас целогодишно.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: