Директорът на НАСА предупреди Конгреса за китайската космическа станция

Директорът на НАСА предупреди Конгреса за китайската космическа станция Снимка: Pixabay

Китайската международна космическа станция ще заработи през 2022 г. На нея Пекин ще си партнира с 23 компании от 17 държави за провеждане на научни експерименти.

Директорът на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, отговорно за националната програма за космически изследвания на САЩ, НАСА, Джим Брайдънстайн заяви, че е важно САЩ да продължат да поддържат присъствие в орбитата на Земята, за да не позволят Китай да постигне стратегическо предимство, информира АФП.

Международната космическа станция (МКС), която служи като космическа научна лаборатория, е партньорство между САЩ, Русия, Япония, Европа и Канада и се очаква да продължи да работи още 10 години до 2030 г.

„За да продължат САЩ да имат присъствие в ниска околоземна орбита, ние трябва да се подготвим за това, което ще последва“, добавя Брайдънстайн.

НАСА поиска 150 милиона долара за фискалната 2021 г. за развитие на частния сектор в ниска околоземна орбита, което е 2000 км или по-малко от повърхността на Земята. Целта е публично-частно партньорство, при което НАСА може да сключи споразумения с компании, които да осигурят космическа станция, така че да можем да запазим постоянно човешко присъствие в ниска околоземна орбита.

Мисля, че е в интерес на държавата да подкрепи частния сектор, където НАСА е клиент“, счита шефът на американската космическа агенция. Микрогравитацията на МКС предлага голям потенциал за научен пробив, от иновации във фармацията до 3D принтиране на човешки органи.

Изключително важно е да не предадем територията на друга страна, която не споделя нашите интереси, призова той.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: