ЕК обяви победителите на Horizon Impact Award за 2020 г.

ЕК обяви победителите на Horizon Impact Award за 2020 г. Снимка: pixabay.com

Всеки от победителите получава 10 000 евро.

Победителите бяха обявени на Европейските дни на научните изследвания и иновациите в Брюксел. Независимо жури избра спечелилите проекти от 10 финалисти. Всеки от победителите ще получи 10 000 евро:

- CARING (Франция) произвежда „еко-софтуер“ SkyBreathe®, който анализира милиони полети всяка година и идентифицира най-добрите практики за икономия на гориво. Софтуерът е разгърнат на всеки континент, като клиенти са Air France, CEBU Pacific, Flydubai и др. Тази технология вече е помогнала на 40 авиокомпании да спестят 150 милиона щатски долара (178 милиона евро) и 590 000 тона въглероден диоксид и продължава да действа ежедневно, като по този начин създава икономическа, екологична и обществена полза и подкрепя целите на европейската програма Green Deal. 

- INVISIBLE (Португалия) генерира ново технологично поле, като резултатите от този проект имат безкрайно приложение в широк спектър от индустрии. Произведен в Европа и работещ съвместно със SAMSUNG, проектът INVISIBLE разработи първия прозрачен дисплей, който се комерсиализира от няколко компании. Това фундаментално изследване води до други иновативни разработки в други индустрии за милиарди долари като мастилено-струйния печат и интелигентната медицинска диагностика. Като европейски пионер в областта, INVISIBLE е пример за наистина глобално научно лидерство.

MACH (Германия) разработи мобилно устройство за шофиране EXCOR®Active, което осигурява мобилност и независимост на деца с краен стадий на сърдечна недостатъчност в очакване на операции по трансплантация на сърце. Задвижващият блок за кръвни помпи е по-малък, по-лек и преносим и позволява на децата и техните семейства да бъдат мобилни, като елиминира времето, прекарано в болниците. Машината вече е на европейския пазар и е от полза за малките пациенти в Германия. Проектът създава улеснения не само за децата, но и за здравните работници, тъй като устройството е по-леко и по-лесно за управление.

OCEAN SENTINEL (Франция) създава въздействие върху околната среда, като запазва най-застрашените морски видове, включително албатроси, акули, морски костенурки, като по този начин защитава екосистемата. Проектът включва иновативна технология за откриване на незаконна риболовна дейност и събира информация за властите, регионалните споразумения за риболов и опазване и неправителствените организации, които се борят за опазване на океана и неговите жители. Резултатите не само са взети и използвани, но служат като основа за дискусии в международните споразумения за риболов и опазване на околната среда.

TRANSKRIBUS (Австрия) използва изкуствен интелект (AI) за достъп и анализ на исторически документи и архиви, като  допринася за запазването на европейското наследство. Технологията TRANKSRIBUS обединява хуманитарните науки с AI, за да създаде платформа, която позволява незабавен превод на исторически ръкописни документи. Националните архиви на Финландия, Италия и Холандия сега започнаха да го интегрират в ежедневните си услуги. Технологията е безплатна и достъпна не само за компютърните учени, но и за изследователите и учените, което оказва влияние върху историята и други важни социални науки.

В допълнение Европейската комисия използва този повод да награди един от миналогодишните победители от изданието на наградата Horizon Impact за 2019 г.:

FRESH-DEMO (Холандия) разработи енергийно ефективни системи за овлажняване, наречени технология Dry-Mist. Тази технология служи като устойчив подход и интелигентно решение на световните хранителни отпадъци и широкото използване на пластмасови опаковки във веригата за доставка на храни.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: