Льовен е Европейска столица на иновациите 2020

Льовен е Европейска столица на иновациите 2020 Снимка: pixabay.com

Общината ще получи 1 милион евро.

Град Льовен в Белгия е Европейска столица на иновациите 2020 г., обяви днес Комисията по време на Европейските дни за научни изследвания и иновации. Наградата отличи иновационни концепции на Льовен, както и процесите и моделите на управление, създаващи рамка, която съживява идеите. Общината ще получи награда в размер на 1 000 000 евро, финансирана по програма „Изследвания и иновации“ на „Хоризонт 2020“. 

Петте подгласни места - Клуж-Напока (Румъния), Еспоо (Финландия), Хелзингборг (Швеция), Валенсия (Испания) и Виена (Австрия) - ще получат по 100 000 евро.

Льовен е шестият град, спечелил наградата за европейска столица на иновациите, и третият нестоличен град след Барселона и Нант. Градът цели да се превърне в една от европейските лаборатории на бъдещето чрез ориентиран към мисията модел, който улеснява съвместните иновации. Различни групи от заинтересовани страни се обединяват, като общата цел е да се правят иновации около сложни предизвикателства - от изменението на климата и преминаването към кръгова икономика - към осигуряване на висококачествено образование и грижи. Льовен не само предоставя увеличени възможности за иновации на своите граждани, но и активно ги включва в тестване на своите идеи в града.

Основните иновативни проекти и инициативи на Льовен включват:

- Льовен 2030 - над 600 партньори, включително правителства, институции на знанието, компании, организации и граждани, работят заедно за разработване и прилагане на стратегия за преход към климата. 

 - Уникална иновационна екосистема, съставена от компании, институции на знанието и правителството, която създава благоприятна почва за таланти, предприемачество и инвестиции и превръща Льовен в един от най-добрите региони в света за здравеопазване, високи технологии и творчество.

- Льовен, Maak het Mee! (Льовен, „Направи го с мен!") Отправи открита покана към гражданите да представят своите идеи как да направят Льовен по-добро място за живеене, работа и игра.

- Трансформацията на Frederik Lintsstraat в Льовен в „климатична улица“ благодарение на квартални действия, насочени към устойчиви домове, мобилност, потребление и др.

- Leuven Helps, онлайн платформа, стартирана по време на кризата с COVID-19, свързва жителите в нужда с хиляди доброволци, готови да помогнат. Льовен е първият град, създал платформа от този вид, приета по-късно от 280 града по света.

- Общоградската мрежа „Създаване на образование“ (SOM), която има за цел да предостави равни възможности за обучение и да насърчава многообразието, разработи „Льовен учи“ по време на кризата с COVID-19. Този инструмент свързва учители, студенти, експерти и доброволци, за да улесни прехода към електронно обучение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: