Систематично и структурно сътрудничество между EIC и EIT 2020

Систематично и структурно сътрудничество между EIC и EIT 2020 Снимка: pixabay.com

EIC и EIT са част от по-широка екосистема.

На 24 септември беше подписано писмо за намерение, в което се посочва обща цел между Европейския съвет за иновации (EIC) и първите общности за знание и иновации (ОЗИ) на Европейския институт за иновации и технологии - EIT (EIT Climate-KIC, EIT Digital и EIT InnoEnergy), за да се увеличи максимално подкрепата от ЕС на влиятелни иноватори и предприемачи в цяла Европа.

Писмото за намерение описва общите принципи, в това число ангажираност към иноваторите, гъвкавост, реактивност, бързина и рационализиране на иновационната политика, ресурси и усилия, подобряване на съвместната дейност и ефективността между двете програми.

По-конкретно писмото за намерение предвижда „системно и структурно сътрудничество“, както оперативно, така и финансово, между EIC и първите три ОЗИ на EIT. То също така гарантира максимална подкрепа от двете програми на новаторите в критичния климат, енергетиката и цифровите области за ускоряване на разработването и увеличаването на пионерски иновации и иновативни решения на европейски и глобални проблеми.

Настоящото писмо за намерения идва преди пълноценното стартиране на EIC и EIT в рамките на „Хоризонт Европа" и се основава на пилотните действия за изпробване на нови механизми за сътрудничество, които ще стартират по-късно тази година. 

EIC и EIT са част от по-широка екосистема, която ЕС въвежда, за да даде  възможност на много европейски предприемачи да станат водещи световни компании. 

Други допълващи се инициативи включват промишлената стратегия, стратегията за МСП, стратегията за цифрова Европа и предстоящото Европейско изследователско пространство.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: