Природозащитници в Тайван опитват да спасят от изчезване растителни видове

Природозащитници в Тайван опитват да спасят от изчезване растителни видове Снимка: maxpixel.net

В горите и отдалечените ненаселени острови на Тайван, група природозащитници се надпреварват с времето, опитвайки се да съберат максимално много редки растителни видове, които могат да изчезнат заради човешката дейност или климатичните промени.

Под надзора на Ботаническия център за опазване „Д-р Сесилия Ку" природозащитниците претърсват субтропичните региони на Тайван за колкото се може повече редки растителни видове.

Започнах да събирам растения още когато бях в училище, но тогава не осъзнавах важността на това, което правех. Когато започнах работа в центъра за опазване на флората, разбрах колко живи същества, които преди можеха да бъдат открити тук, вече ги няма", заяви Хун Хсин-чие, който е научен сътрудник в природозащитния център.

Високо индустриализираният Тайван е известен с производството на технологични стоки. Западната част на острова е гъсто населена, а в много случаи и сериозно замърсена, докато 70% от останалата територия на Тайван е покрита с гъсти планински гори, които са дом на елени, диви свине и застрашената от изчезване черна мечка с бяло гърло (черна мечка формосан).

Тайванското правителство направи преминаването към възобновяеми източници на енергия приоритет за страната, но независимо от това островната държава все още се представя зле в борбата с климатичните промени.

Природозащитницие, които събират застрашени растителни видове, срещат препятствия в своята дейност, като стръмни скални склонове или сериозни внезапни дъждове.

Не всеки е способен да извършва тази работа. Свързана е с доста предизвикателства и неудобства", допълни Хун Хсин-чие. Ченг Кен-ю, който е мениджър в Ботаническия център за опазване „Д-р Сесилия Ку", каза, че някои от растенията, които природозащитниците събират, биха имали полезни свойства за хората.

Нашата цел е биоразнообразието в Тайван да бъде запазено и редките видове, които са застрашени от изчезване в естествената им среда, да могат един ден да бъдат разпространени отново", завърши Ченг Кен-ю.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: