Китай се подготвя за ново преброяване на населението

Китай се подготвя за ново преброяване на населението Снимка: flickr.com

В Китай ще се извърши 7-ото в историята на страната национално преброяване на населението. То ще се проведе на 1 ноември тази година.

Според китайската държавна информационна агенция „Синхуа" трудната задача да се преброи населението на най-населената страна в света ще се улесни от около 7 млн. служители, които ще бъдат рапръснати на територията на цялата страна и ще събират лични данни като имена, пол, идентификационни номера, семейно положение и информация за образование и професионална реализация.

Жителите на Китай ще бъдат насърчавани да използват и други средства за преброяване като мобилни телефони, чрез които ще предоставят данни за лична и семейна информация, допълва агенция „Синхуа".

Китай провежда национално преброяване на населението на всеки 10 години. Последното, проведено през 2010-а, показа, че населението на страната се е увеличило от 1,29 млрд. до 1,37 млрд. души.

В проучването от 2010 г. за първи път са преброени и чужденците в страната. Около 600 хил. чуждестранни граждани са участвали в последното преброяване, като са били основно от страни като Южна Корея, САЩ и Япония.

Последното преброяване на китайското население е установило, че има спад с 6,2% на китайските жители на възраст под 14 години спрямо преброяването през 2000 г. Това провокира правителството на Китай да прекрати през 2015 г. своята силно противоречива политика за само по едно дете на семейство. Докато тя беше в сила, много жени бяха подложени на принудителни аборти, солени глоби и изселване, ако се опитваха да имат второ дете.

През миналата година бе отчетен най-ниският прираст на населението в историята на Китайската народна република от основаването й през 1949 г. Повече от 250 млн. китайци са били на възраст над 60 години през 2019 г., което е 18% от населението на китайската държава. Прогнозите са тази част от населението да се увеличи до 480 млн. души през 2050 г., което ще бъде около една трета от общия брой жители в Китай.

Преброяването през тази година може дори да покаже намаляване на населението на Китай за първи път от десетилетия, което вероятно ще доведе до това Индия да се превърне в най-населената държава в света. Южната азиатска държава имаше планове да проведе преброяване на собственото си население по-рано през 2020 г., но разпространението на COVID-19 не позволи това да се случи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: