Откриха потънал кораб от ХVІІ век на дъното на Балтийско море

Откриха потънал кораб от ХVІІ век на дъното на Балтийско море Снимка: lifeglobe.net

Финландски водолази, изследващи дълбините на Балтийско море, откриха перфектно запазен потънал кораб на възраст почти 400 години.

Водолази доброволци от екипа на неправителствената организаця Badewanne все по-често се сблъскват с разрушени реликви от ХХ век, потънали по време на морските битки от Първата и Втората световна война. Но намирането на практически напълно запазен холандски търговски кораб от ХVІІ век е уникално откритие.

 

Корабът, образец на холандски „флейт", е намерен край устието на Финския залив в най-източните води на Балтийско море. На дълбочина от около 85 метра екипът от водолази открива тази своеобразна „капсула на времето", разположена на морското дъно, почти напълно запазена и непокътната.

 

Корабът е съхранен в първоначалното си състояние благодарение на свойствата на водата в тази част на морето. Тук комбинацията от ниско ниво на соленост, температура и светлина позволява на потъналите кораби да се запазят практически непроменени в продължение на стотици години.

 

В по-топлите води процъфтяват дървовидни организми, които могат да причинят безброй щети на такива ценни артефакти, но химическият състав на северната Балтика е запазил за поколенията забележителна реликва за по-нататъшно изследване.

 

Водолазите казват, че дори трюмовете на намерения от тях кораб са пълни и все още съхраняват провизии и оборудване от времето, когато холандските товарни кораби са доминирали в морската търговия в тази част на света.

 

За разлика от други морски съдове от онова време, които са били предназначени за преоборудване между товарни и военни кораби, тримачтовият флейт има икономична и същевременно поемаща големи товари конструкция, предназначена изцяло за максимално увеличаване на товароподемността.

 

Поради това той може да превозва два пъти по-голям товар от конкурентните му кораби, а усъвършенстваните системи за такелаж осигуряват възможност да се управлява от малки екипажи, което също прави флейта по-изгоден за експлоатация.

 

Независимо от популярността им в периода между ХVІ и ХVІІІ век, до наши дни са запазени относително малък брой флуити (флейти). По-нататъшното изучаване на тази конкретна находка може би ще разкрие интересни факти за тези исторически съкровища.


 

„Останките от кораба  разкриват много характеристики на флейта, но също и някои уникални особености, в това число конструкцията на кърмата", казва морският археолог Никлас Ериксон от Стокхолмския университет в Швеция, който ще работи съвместно с финландските власти върху изследване на откритието.

 

„Възможно е това да е ранен модел на такава конструкция. Потъналият кораб предлага уникална възможност да се изследва развитието на типа кораб, който е плавал по целия свят и се е превърнал в инструмент, положил основите на ранната съвременна глобализация", допълва той.

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: