Останките на нацистки боен кораб бяха намерени край Норвегия

Останките на нацистки боен кораб бяха намерени край Норвегия Снимка: wikipedia.org

Останките на германски боен кораб от времето на Втората световна война бяха намерени край бреговете на Норвегия от енергийна компания, която е инспектирала кабели, положени по дъното на морето.

Немският крайцер Karlsruhe, който е водел атаката на нацистите срещу Норвегия на 9 април 1940 г., е бил подпален от норвежката артилерия, ударен от торпедо на британска подводница и накрая е бил потопен от своите.

Съдбата на този кораб е добре позната от разказите на немския адмирал Ото Шенк. Въпреки това местоположението на останките на крайцера не бе известно дори 80 години по-късно.

Сонарите на енергийната компания „Статнет" са засекли останките на немския военен кораб още преди три години, по време на инспекция на захранващи конектори, намиращи се в морето между Норвегия и Дания.

Едва през лятото на настоящата година главният инженер на компанията Оле Петър Хоберстад е успял да изследва местоположението на потъналия кораб с помощта на дистанционно управлявано устройство (подводен роувър).

Кадрите от роувъра ни показаха потънал кораб и всички бяхме много изненадани. Предположихме, че е от Втората световна война. Когато видяхме големите оръдия, разбрахме, че е военен", заяви Хоберстад в интервю.

Корабът е дълъг 174 метра и е оборудван с парни турбини и девет голямокалибрени оръдия. Сега се намира на 490 метра под морската повърхност на около 13 км от норвежкия град Кристинсанд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: