Предизвикват изкуствен дъжд в ОАЕ с електрически разряди в облаците

Предизвикват изкуствен дъжд в ОАЕ с електрически разряди в облаците Снимка: ferra

Проливни дъждове заваляха в Обединеното арабско емирство (ОАЕ) в 50-градусовата жега, благодарение на нови технологии за предизвикване на валежи

Силни дъждове заваляха в средата на тази седмица в различни региони на ОАЕ, въпреки 50-градусовата жега през деня. Процесът е предизвикан чрез нови технологии за предизвикване на валежи в летния сезон, когато цари пълна суша, съобщи емиратският портал за прогноза на времето (Storm Center).

Иновационната технология е разработена от служители на дубайската академия SANAD, с подкрепата на учени от британския университет в Рединг. В пилотен режим технологията стартира още през пролетта на тази година в особено горещите и сухи райони на емирствата. Принципът на действие се основава на работата на специални дронове. Безпилотните летателни устройства способстват за възникването на дъжд чрез подаване на електрически разряди в облаците, без да се използват химически съединения.

Отбелязва се, че по това време на годината в региона никога не падат дъждове, което говори за успеха на изпитанията на предизвикващата дъжд технология. Валежи се очакват също и в съседната на ОАЕ страна - Катар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: