Банкнотите изчезват като платежно средство в Швеция

Банкнотите изчезват като платежно средство в Швеция Снимка: pikist.com

Безкасовото плащане предотвратява прането на пари и укриването на данъци.

В Швеция монетите и банкнотите отдавна не са предпочитано платежно средство, а коронавирусната пандемия само увеличи тенденцията за безкасови плащания.

 

Според германския седмичник Focus родителите дори не дават джобни пари на децата си в брой, а ги внасят в спестовните им книжки.

 

В Швеция само 16% от децата получават пари в брой, докато 84% от тях имат дигитална спестовна сметка. Проучване показва, че 75% от шведите на възраст между 18 и 34 години не плащат в брой.

 

Всички монети и банкноти в обращение в Швеция са само 1% от брутния вътрешен продукт, докато в САЩ, където също се извършват предимно плащания с карти, този процент е 8, а в еврозоната - 10.

 

Кризата с COVID-19 още повече увеличава нежеланието на шведите да плащат в брой, като повечето плащат безконтактно, чрез NFC чип на картите или чрез мобилен телефон. Безкасовите плащания в Швеция са 85%.

 

Такова плащане не само че е по-бързо, но и предотвратява прането на пари и укриването на данъци. Националната банка на Швеция (Riksbank) обаче предупреждава и за евентуални рискове на безкасовото плащане. Нейният ръководител Щефан Ингвес счита, че младите хора, които не използват пари в брой, няма да знаят как изглеждат парите, а има и други рискове, като например кибератаки.

 

Ингвес помоли правителството да приеме закон, който да задължи банките винаги да имат определена сума в брой в своите трезори.

 

Други експерти също са скептични към безкасовото общество, като посочват, че страната е уязвима, ако разчита единствено на дигитална система за плащане.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: