Изложба отбелязва добрите взаимоотношения между Япония и България

Изложба отбелязва добрите взаимоотношения между Япония и България Снимка: pixabay.com

Фотоизложбата е под наслов: „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”.

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на юбилея на отношенията между двете държави.

Домакин на събитието е Държавният културен институт. На него присъстваха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и посланикът на Япония в Република България Н.Пр. г-н Хироши Нарахира.

„Дълголетието на двустранните ни отношения демонстрира устойчивост. Намирам културната дипломация за прекрасен мост, който може да популяризира както в България, така и в Япония културни, образователни и туристически обмени“, заяви заместник-министърът.

Целта на изложбата е да отрази визуално историята на отношенията между България и Япония и обхваща три обществено-политически системи в България и четири епохи, свързани с управлението на императорите на Япония. Изложени са факсимилета на архивни документи и множество снимки от държавните и дипломатическите архиви на България и Япония, Регионалния военно-исторически музей в Плевен и от други официални, академични, медийни източници и лични фотоархиви от двете страни.

Миналата година България и Япония отбелязаха три кръгли годишнини на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 80 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.), 60 години от възстановяването на прекъснатите в края на Втората световна война дипломатически отношения (1959 г.).

Изложбата може да посетите между 15.09.2020 и 25.09.2020 в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: