Кралица Елизабет губи властта си на Барбадос

Кралица Елизабет губи властта си на Барбадос Снимка: Wikipedia

Карибската микродържава ще се превърне в република до края на ноември 2021 г.

Барбадос обяви, че вече няма да е подчинен на британската корона и до края на ноември 2021 г. ще стане република. Конституционното отделяне бе обявено във вторник от генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън в речта й по време на връщането на работата на местния парламент.

 

„След като получи своята независимост преди повече от половин век, страната ни не може да има съмнения относно способността си да се управлява сама", заяви Мейсън. „Дойде моментът да се сбогуваме истински с нашето колониално минало. Барбадосците искат да имат държавен глава на държавата Барбадос”, добави още Мейсън, която е официален представител на английската кралица на острова.

 

Това означава, че Елизабет II ще загуби властта си над едно от последните царства на британската общност, бивши нейни колонии, получили впоследствие независимостта си, съобщава Le Figaro. Помолен да коментира тази тема в Лондон, говорител на Бъкингамския дворец каза, че решението излизало от „властите и населението на Барбадос".

 

Барбадос, туристическата перла на Малките Антили, е особено популярен сред англосаксонското висше общество. Островът с площ от едва 430 км² е имал 287 000 жители през 2019 г. по данни на Световната банка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: