Нидерландия обсъжда връщането на редица артефакти на бившите си колонии

Нидерландия обсъжда връщането на редица артефакти на бившите си колонии Снимка: Wikipedia

Доклад на холандското министерство на културата препоръчва връщането на артефактите, за да се възстанови „несправедливостта, причинена на местното население".

Официалната препоръка на консултативен комитет към холандското министерство на културата гласи заграбените предмети на изкуството да бъдат върнати на бившите холандски колонии, съобщи Le Figaro. Докладът призовава за „признаване на несправедливостта, причинена на местното население на бившите колониални територии, когато културни обекти са били взети против тяхната воля".

Изследването е продължило една година и е включвало интервюта с жители на бивши колонии като Индонезия, Суринам и няколко карибски острова. Лилиан Гонсалвес-Хо Канг Ю, член на комитета, адвокат и активист за правата на човека, призовава холандското правителство да признае несправедливостите, причинени от колониализма, и да върне предметите, ако такова е желанието на страната на произход.

Решението за това ще зависи от холандското правителство. Ингрид Ван Енгелшовен, холандският министър на образованието, културата и науката, която инициира доклада, коментира, че докладът предлага „ясни отправни точки за нов начин за решаване на въпроса с колониалните колекции”. Тя съобщи също, че законопроект на база този доклад ще бъде представен в началото на 2021 г.

Но пътят между доклада, самия закон и неговото изпълнение може да бъде доста дълъг. Пример в това отношение е Франция, където също бе препоръчано още през 2017 г. с нарочен доклад да бъдат върнати артефакти на бившите колонии, но впоследствие бяха обявени едва 27 от тях за връщане и до момента това още не е приключило, пише Le Figaro.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: