Барбадос стана република

Барбадос стана република Снимка: .lonelyplanet.com

Страната официално се раздели с кралица Елизабет II като държавен глава.

На тържествена среднощна церемония в столицата Бриджтаун 72-годишната Сандра Мейсън положи клетва като президент на Република Барбадос, в деня на 55-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната. Тя е генерал-губернатор на острова от 2018 г., и след гласуване в парламента миналия месец беше избрана за президент.

„Корабът Република Барбадос отплава на първото си пътуване. Нека издържи на всички бури и да намери безопасен пристан за страната и гражданите ни на хоризонтите и бреговете пред нас“, каза в речта си г-жа Мейсън, след като положи клетва. Тя е юрист, с практика като адвокат и съдия, но е била и посланик във Венецуела, Колумбия, Чили и Бразилия. 

Карибският остров обяви плана си да стане република миналата година, но ще остане в рамките на Британската общност. Церемонията оповести символично новото начало за Барбадос, като гвардейци свалиха знамето на Великобритания и издигнаха националния флаг.

В посланието си до новата република Елизабет II изпрати на страната своите „най-топли добри пожелания за щастие, мир и просперитет в бъдеще“ и каза, че нацията заема „специално място“ в сърцето й.

На събитието присъства принц Чарлз. В речта си той призна "ужасяващите зверства на робството", които е претърпял Карибския остров. Същевременно принцът на Уелс подчерта, че това е ново начало за Барбадос, но вярва, че въпреки промяната, връзките между двете нации ще продължат.

В отговор новият президент на острова връчи на принц Чарлз престижния Орден на свободата на Барбадос.

Специален гост на церемонията беше поп-певицата Риана, която е родом от Барбадос и от 2018 г. е посланик на страната си. Президентът г-жа Мейсън обяви Риана за национален герой. Премиерът на страната г-жа Мия Мотли също изрази уважението си към дейността на певицата. „Продължавай да блестиш като диамант и да носиш чест на нацията си“, каза тя, перифразирайки текста на една от песните на Риана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: