Период на консолидация

Период на консолидация Снимка: Photo by William Iven on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 14.09)

Индекси


През последната седмица в Азия Nikkei спечели 1%, докато Hang Seng спадна с 1,1%, а Shanghai composite с 2,8%.


В Европа CAC 40 успя да възстанови 1,2%, Dax показа 2,5%, а Footsie - 3,8%. За периферните страни от еврозоната Италия спечели 2%, а Португалия  - 1,2%, докато Испания загуби 0,7%.


Червеното доминираше в САЩ, особено в областта на технологиите, банковото дело и стоковите запаси. Dow Jones регистрира седмична загуба от 1,7%, S&P 500 загуби 2,3%, докато Nasdaq1 00 падна с 3,9%.


Стоки


Спадът се задържа и на пазарите на петрол, след като Саудитска Арабия намали официалните си продажни цени за пратки до Азия (основния си пазар). Знак, че най-големият износител на петрол в света вижда възстановяване на търсенето, което все още е несигурно до края на годината. В допълнение EIA повиши своите оценки за производството на петрол в САЩ. В резултат суровият петрол Brent е паднал под 40 USD за барел, докато WTI се търгува близо до 37 USD.


От друга страна, цената на златото се е променила само леко тази седмица и все още се търгува близо до 1940 щатски долара за тройунция. Среброто също изостава от 26,7 долара.


Ефективността е по-смесена в отделението за твърди стоки, чиито компоненти обикновено са в тенденция към намаляване. Медта се търгуваше около 6700 USD за метричен тон, никелът спадна с 1,5% при 14 200 USD, а цинкът падна до 2380 USD.


Пазари на акции


Американските граждани се насочиха към спорта по време на блокирането, което помогна на базираната в Ню Йорк Peloton Interactive да расте. Тя продава фитнес уреди от висок клас за физически лица и предлага дистанционно обучение с учители чрез абонаменти.


В момента групата има 1,1 милиона абонати, почти два пъти повече отпреди година, и се бори да отговори на търсенето. Очаква се да достигне 2,1 милиона абонати до фискалната година през юни 2021 г.


Популярността на апартаментните велосипеди и бягащите пътеки по време на изолацията позволи на Peloton Interactive да генерира първата си тримесечна печалба от 89 милиона долара. В резултат на тази силна дейност компанията удвои  приходите си за една година.


Peloton Interactive се очаква да нарасне силно през 2022 г. със среден годишен темп на растеж от 52,7%, за да достигне 4,2 милиарда долара. През същата година се очаква компанията да генерира положителен свободен паричен поток от 78,4 милиона долара.


Пазар на облигации


Барометърът на пазара на облигации остава на нивата от миналата седмица: интересът на купувача не е бил достатъчен, за да прокара Bund Future нагоре, като по този начин го изпраща към по-ниски доходности. Германската облигация се търгува с отрицателен процент от -0,46%. Френският OAT дублира тази стабилизация с печалба от -0,17%.


Италия запази ставката си под 1%, докато страната разкри планове за използване на средствата, отпуснати й от Европейския фонд за възстановяване. Целта на Рим е постепенно да се преодолее разликата в производителността с твърдото ядро на Европа чрез реформи и инвестиционни проекти.


Испания се възползва от добрата атмосфера на облигационния пазар, за да монетизира заема си на база 0,3%. Швейцарският бенчмарк все пак остава най-търсеният, генерирайки възвръщаемост от -0,49% от 10-годишната облигация.


В САЩ Tbond нарасна леко до 0,68%. Ако със сигурност има опорна точка в долната част на лихвената крива заради Фед, тази крива може да стане малко по-подчертана с необходимостта от финансиране на дефицита.


В Китай десетгодишният темп продължава да напредва, достигайки 3,13%, което е 18-месечен връх.


Forex пазар


Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че обменният курс на еврото трябва да се следи за въздействието му върху цените, но тя не сигнализира за спешна нужда от коригиране на политиката. При това съобщение единната валута, във фаза на консолидация спрямо долара, възвърна известен цвят на ниво от 1,183 долара.


Ударенa от силните ветрове на преговорите за Брекзит, лирата падна обратно до най-ниското си ниво. Тя се търгува под 1,27 долара, а паритетът EUR/GBP е 0,924. Британската валута ще е загубила близо 5% от началото на месеца спрямо основните си колеги, потвърждавайки мечи модел, особено след като атмосферата става все по-ледена в преговорите между Европа и Великобритания.


В Азия юанът остава силен спрямо долара с паритет от 6,84 CNY, годишен минимум за зелената валута. Китай показва амбиции за по-силна валута, която да наложи като резервна.


Турция се насочва към криза на валутния курс поради загуба на доверие и рязко обезценяване на лирата, която се търгува на 8,8 TRY спрямо еврото, или 1400 базисни точки от миналия май.


Икономически данни


В Китай търговският баланс излезе над очакванията с излишък от 417B (консенсус 385B), докато индексите на CPI и PPI съответстваха на очакванията, съответно + 2,4% и -2%.


В Германия индустриалното производство разочарова (1,2% срещу очакваните 4,5%), но търговският баланс се подобри до 18B. Във Франция балансът беше -7B, а промишленото производство нарасна само с 3,8% (консенсус 5,1%). Единствената основна статистика за еврозоната: БВП намалява с 11,8% (-12,1% се очаква).


В САЩ индексите на PPI и CPI се повишиха с 0,3% и 0,4%. Седмичните регистрации на безработица останаха непроменени на ниво от 884 000, както миналата седмица, а запасите от петрол се увеличиха до 2% (консенсус -3,1 млн.).


Тази седмица ще бъде прекъсната от данни за активността от двете страни на Атлантическия океан, данни за жилищата в САЩ и особено решението за паричната политика на Фед в сряда.


Период на консолидация


Терминът консолидация може да опише хода на най-популярните акции на инвеститорите. Nasdaq продължава да се развива в излишък и често се наблюдава мълниеносен спад на някои акции, като Tesla, чиято оценка спадна с 30% (след пик от 520%) само за няколко борсови сесии.


В Европа недостатъчната експозиция на континенталните индекси към технологичния сектор отчасти обяснява тази широка разлика в ефективността на индекса през последните няколко месеца. В същото време покачването на обменния курс евро/ долар неутрализира до известна степен печалбите от американските акции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: