Всеки нов отбор, който желае да се включи във Формула 1, ще трябва да плати около 200 млн. долара

Всеки нов отбор, който желае да се включи във Формула 1, ще трябва да плати около 200 млн. долара Снимка: wikimedia.org

Желаещите да се включат с нов отбор във Формула 1 ще трябва да заплатят по 20 млн. долара на всеки от вече присъстващите в спорта тимове.

Това е едно от условията в новия договор за разпределение на приходите, който отборите и компанията собственик на Формула 1, Либърти медия, сключиха преди няколко седмици.

Новото поразумение предвижда много по-равномерно разпределение между състезателните тимове на приходите, генерирани от Формула 1 през състезателната година. Това провокира Либърти медия да създаде механизъм, чрез който да се предпази печалбата на всеки един от участващите към момента в спорта отбори.

Ако нов състезателен тим влезе да се състезава от следващата година, то приходите от Формула 1 няма да се разпределят между 10 отбора, а между 11, което ще намали печалбата на всеки един от тях.

За да не се дава възможност на инвеститори да „отнемат" от приходите на спорта и после просто да напуснат след сезон или два, желаещите да се състезават с нов отбор във Формула 1 ще трябва да платят на всеки от настоящите тимове в спорта по 20 млн. долара, което прави обща инвестиция от около 200 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на отбора на Макларън, Зак Браун, коментира новото условие за участие в шампионата:

Тези 200 млн. долара, които всеки нов участник ще трябва да заплати, целят да опазят интереса на присъстващите вече в спорта тимове. Така се запазва, а дори и покачва стойността на сегашните отбори, тъй като щом има интерес някой нов да се присъедини към Формула 1, то тя е интересна и печеливша, а това значи, че си заслужава инвестиция."

„Имали сме неведнъж в историята на Формула 1 нови участници, които заявяват, че ще се състезават през следващата година, а накрая даже не стигат до пистата на първото гран при за сезона."

Всеки, който е достатъчно сериозен да бъде част от Формула 1, ще успее да заплати тези пари и да демонстрира своя дългосрочен ангажимент, който поема. Формула 1 не е за всеки и трябва да се присъединиш към нея само с ясен план как да успееш и да се развиваш в положителна посока."

„С правилото за максимален бюджет, с който разполага всеки отбор от следващата година, този план би бил доста по-лесен за изпълнение, отколкото досега."

Не мисля, че има други състезателни серии в света, където да има подобно правило за нови участници. Така всеки ще може да си направи сметката колко ще може да изхарчи и колко време ще може да бъде част от Формула 1. Само сериозни кандидати ще имат възможност да се състезават, което е добре за спорта в дългосрочен план", завърши коментара си Зак Браун.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook