Какъв ще е пътят на Обединеното кралство след напускането на ЕС?

Какъв ще е пътят на Обединеното кралство след напускането на ЕС? Снимка: wallpaperflare.com

Правителството на Великобритания обяви в сряда (9 септември), че смята да въведе ново законодателство, което да промени част от договореностите в споразумението за напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство, подписано през октомври миналата година.

Основните промени ще са съсредоточени върху правилата за обмяната на стоки между Великобритания и Северна Ирландия. Критиците на това решение са на мнение, че то ще наруши международното право и ще доведе до опасен прецедент.

Преговорите между ЕС и Великобритания продължават, независимо от намеренията на британското правителство.

Появилата се информация за готвените законодателни промени доведе до извънредни срещи в лагерите и на двете преговарящи страни, за да се обсъдят всички възможни варианти на изход от създалата се ситуация.

От поколения нашият подпис върху който и да е договор или споразумение е непроменим и си тежи на мястото. Ако развалим репутацията на страна, която спазва своите обещания, то ще изгубим нещо много повече от евентуалните предимства, които дори не е напълно сигурно, че ще извлечем", заяви Джон Мейджър, бивш министър-председател на Великобритания от Консервативната партия.

Намеренията на Великобритания могат да доведат до създаването на бариера между Северна Ирландия и Република Ирландия, което ще е в конфликт с Белфасткото споразумение от 1998 г.

Във връзка с това председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обяви, че няма как търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ да бъде одобрено от Конгреса при нарушаване на подобни международни споразумения.

Говорител на британското правителство заяви, че предложението за ново законодателство идва поради „предизвикателната и напрегната обстановка", в която е подписано спораумението за напускане на съюза от страна на Великобритания през миналата година.

Това подсказва безотговорното поведение на британските власти към международни договори и споразумения.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС и Великобритания все още се надяват да сключат споразумение, но готвените законодателни промени са разрушили доверието между двете страни.

Намерението да не се съобразява с поети международни ангажименти поставя Великобритания в много деликатна ситуация.

Това вероятно ще попречи на британското правителство да осъществи амбицията си да подпише множество многостранни търговски сделки с други страни в момента, в който Обединеното кралство напусне пределите на единния европейски пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: