Многохиляден протест в Скопие заради поскъпнал ток

Многохиляден протест в Скопие заради поскъпнал ток Снимка: pixabay.com

Мирен протест в опит да се свали правителството на социалдемократите.

Асошиейтед прес съобщи, че няколко хиляди души са се събрали на протест в столицата на Република Северна Македония - Скопие, заради планираното увеличение на цените на електричеството. Демонстрацията беше организирана от основната дясноцентристка партия в страната ВМРО-ДПМНЕ.

Протестиращите настояваха националният регулаторен орган да отмени решението си за 7,4-процентно увеличение на сметките за тока от 1 октомври. Регулаторният орган каза, че увеличението е било продиктувано от увеличаване на цената на производството на електрическа енергия.

„Стига вече, народът трябва да излезе на улиците", заяви лидерът на ВМРО Християн Мицкоски. Според премиера ЗоранЗаев протестът просто бил израз на фрустрацията на ВМРО, че е изгубила изборите през юли.

Протестът беше мирен и е част от антиправителствените демонстрации по призива на ВМРО-ДПМНЕ, която изгуби изборите през юли с малка разлика от социалдемократите на премиера Зоран Заев. Опозиционната партия казва, че иска да принуди правителството на Заев, одобрено от парламента преди 10 дни, да подаде оставка.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: