Северна Македония ще се бори с миграцията в сътрудничество с Швейцария

Северна Македония ще се бори с миграцията в сътрудничество с Швейцария Снимка: huffpost.com

Двете страни подписаха вчера меморандум по въпросите на миграцията – втори подобен документ след подписаното в края на октомври споразумение за граничен контрол с ЕС.

Северна Македония е част от Балканския маршрут и първа спирка след Гърция за бежанци и мигранти, насочващи се към Европа. Страната изпадна в тежка миграционна криза през 2015 г.  - 2016 г., когато няколко стотин хиляди мигранти нахлуха в Северна Македония, изправяйки я пред редица хуманитарни, здравни и законови предизвикателства, припомниха пред swissinfo.ch от швейцарското министерство на правосъдието. 

Макар и с далеч по-малка интензивност, мигрантската вълна от тогава практически не е секнала, но след облекчаването на пандемичните ограничения за пътуване, Северна Македония има всички основания да се опасява от нова силна мигрантска вълна и търси партньорства, за да може да я овладее. 

След споразумението с ЕС и Агенцията му за граничен контрол Frontex, меморандумът за сътрудничество с Швейцария, под който сложиха подписите си министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски и министърът на правосъдието на Швейцария Карин Келер-Сутер, е следваща мярка в борбата срещу незаконната миграция. 

В изявление на швейцарското правосъдно министерство се казва: „Меморандумът за разбирателство създава рамка за всички аспекти на сътрудничество между Швейцария и Северна Македония по отношение на миграцията. Предвиждаме съвместен диалог, за да обмислим по-широко сътрудничество в няколко области, включително предотвратяване на незаконната миграция, обратно приемане на мигрантите, насърчаване на законната миграция и повече съвместни инициативи за развитие в тези посоки“.

Меморандумът е четвъртото миграционно партньорство на Швейцария със страни по Балканския маршрут, след споразуменията ѝ с Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово, плюс подобни договорености с Грузия, Нигерия, Шри Ланка и Тунис. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: