Замърсяването е все по-сериозен причинител на заболявания и смърт

Замърсяването е все по-сериозен причинител на заболявания и смърт Снимка: wallpaperflare.com

Европейският континент отчита тази стряскаща тенденция

Според проучване, публикувано от Европейската агенция за околната среда, смъртта на един от всеки 8 починали в Европа е причинена от влошени условия в околната среда.

Замърсяването на въздуха, шумозамърсяването, както и промените в климата, които водят до периоди на тежки жеги, понижават стандарта на живот и са особено опасни за най-уязвимите сред човешката популация.

Това е видно от европейското проучване, което е базирано на данните, предоставени Световната здравна организация, за заболели и починали.

Очевидно е, че има връзка между състоянието на околната среда и здравето на световното население. Редно е всички да разберат, че грижейки се за собствената си планета, ние не просто спасяваме цели екосистеми, но можем да спасим и животи, особено онези, които са най-уязвими от по-неблагоприятни природни условия", заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес.

Замърсяването на въздуха е най-сериозният причинител на преждевременна смърт в Европа, като това е причината за 400 хил. жертви годишно, по данни на Европейската агенция по околната среда.

Шумозамърсяването е на второ място по този показател, причинило смъртта на 12 хил. души в рамките на година. Големият брой пострадали от шумозамърсяване е причинен от увеличаващия се автомобилен трафик, според данните на проучването.

Най-пострадалите европейски региони поради замърсяване са Южна и Югоизточна Европа, като само в Босна и Херцеговина 27% от общия брой на смъртните случаи се дължат на влошените условия в околната среда.

Най-малко пострадали вследствие от замърсяване са в Исландия и Норвегия, където само 9% от общия брой на починалите е заради лоши условия в околната среда.

В рамките на ЕС Румъния, България и Унгария са с най-голяма смъртност поради замърсяване на околната среда.

Трябва да опазваме околната среда, за да имаме възможност да живеем дълъг и пълноценен живот", заяви Ханс Брюйнинкс, председателят на Европейската агенция за околната среда.

Идеята не е да го направите само за себе си, но и за своите близки и приятели, сред които има много уязвими хора с хронични заболявания, които не биха се оцелели при по-лошо състояние на въздуха, например", допълни Брюйнинкс.

Според данните на проучването най-застрашени от замърсяването на околната среда са по-бедните общности от населението, тъй като те живеят и работят в по-неблагоприятни и опасни региони или части на големите градски центрове.

Европейската агенция за околната среда призовава за изграждането на повече „зелени" пространства в големите градове, както и да се рекламира повече ползата от здравословния живот и дишането на чист въздух.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: