АЦБ: Британската икономика е изправена пред големи рискове

АЦБ: Британската икономика е изправена пред големи рискове Снимка: pixabay.com

Някои сектори на британската икономика могат да не успеят да се върнат към предпандемичните си размери. Това ще доведе до преориентиране на икономиката, твърдят от Английската централна банка.

Английската централна банка (АЦБ) е изчислила, че нивото на икономическо производство във Великобритания ще бъде постоянно с около 1,5 процентни пункта по-ниско, отколкото би било без наличието на коронавирусната пандемия, предаде БНР.

През периода април - юни икономиката на Великобритания се сви с повече от 20%, което е по-голям спад от която и да е друга индустриално развита държава. Този по-драматичен спад се дължеше отчасти на факта, че в Обединеното кралство бяха въведени строги противоепидемични мерки и блокади по-късно от много други европейски страни.

В годишния доклад на АЦБ пред финансовата комисия на британския парламент банката заяви, че някои сектори могат да не успеят да се върнат към техните предпандемични размери, което да доведе до преориентиране на икономиката.

„Въз основа на тези съображения, според нас, съществува значителен риск, че може да отнеме няколко години, докато икономиката се върне към пълния си капаците, а инфлацията се върне устойчиво към целите на централната банка, дори при запазване на настоящата стимулираща парична политика", се посочва в доклада на банката.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли пък заяви пред депутатите чрез онлайн сесия, че инфлацията може да не е толкова слаба, както беше преценила централната банка през миналия месец, позовавайки се на доказателства, че много бизнеси не са отразили намалението на данъка върху добавената стойност върху крайните клиентски цени в такава степен, в каквато се очакваше.

„Така че това ще доведе до по-висока краткосрочна инфлация, отколкото предполагахме, и сега вероятно няма да станем свидетели на отрицателна инфлация."

Запитан за мнението му за възстановяването на икономиката след пандемичната блокада, Бейли каза, че възстановяването на потреблението е било много бързо, докато това на инвестициите е било слабо.

Той също така посочи, че географската разбивка на данните за разходите показва, че Лондон е преживял най-слабото съживяване на разходите по кредитни карти след отпадането на блокадата и на карантинните мерки.

Британската столица е особено силно засегната от нежеланието на много работници и техните работодатели да се върнат на обичайните си работни места. По-рано тази седмица премиерът Борис Джонсън повтори призивите си хората да се върнат на работните си места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: