Отпечатък от ходилото на древен гигант е на 12,5 милиона години

Отпечатък от ходилото на древен гигант е на 12,5 милиона години

Учени потвърдиха автентичността на находката

Антрополози и палеонтолози спорят за находка, открита в долината на река Палукси. През 1968 г. екип от учени провежда разкопки в този район на Тексас. След продължителна работа върху древна скала са открити две гигантски следи от ходила. Възрастта на скалната порода е оценена няколко пъти, включително от независими лаборатории. Всички те стигат до заключението, че почвата се е втвърдила преди около 14 милиона години.

Възможно е да има грешка от милион и половина години. Затова се предлага да се приеме за обективен минимума - събитито е от преди около 12,5 милиона години. Това означава, че неизвестното същество е преминало през скалата и е оставило следи малко по-рано, но приблизително в същите срокове. Тогава фауната е била разнообразна и кандидатите за притежатели на следите биха могли да бъдат доста много, ако не повторяха обаче човешкото ходило, увеличен по площ 2,7-3 пъти.

Експертите сравняват отпечатъците с проби от следи от диви животни от този период. Но в нито един случай не е установено сходство. Нито мечки, нито ленивци, нито гигантски броненосец, нито елени, нито хищници от семейство котки – никой не би могъл да остави такива следи. Ако говорим за гигантопитеци, то те са живели в Азия и по-късно от това същество. Анализът на отпечатъците позволява да се направят следните изводи за "животното", което ги е оставило върху древната почва.

Първо, това еднозначно е хуманоиден вид. Нещо повече, ходилото му прилича повече на стъпалото на съвременния човек, отколкото на стъпалото на неандерталците, австралопитеците, питекантропите и други древни форми на хората.

Второ, повечето учени са единодушни в мнението си, че походката на съществото е вертикална. Въпреки че еволюционно тя е възникнала, според науката, преди около 2 милиона години.

Трето, човекът е бил от женски пол. Височината на жената е достигна повече от 3 метра, а теглото – около 340 килограма, но каква е била и коя е тя – все още е загадка.

Всичко показва, че това е бил човек или сродно на него същество. Размерите обаче са толкова големи, а скалният слой, където са запазени следите, е толкова древен, че названието за хора в научните среди се счита за неподходяща. В същото време те се затрудняват да назоват поне приблизително кой би могъл да остави тези отпечатъци преди 12,5 милиона години.

Човешки следи са открити дори в утаечни скали от времето на динозаврите. Академичната наука обаче се е опитвала по всякакъв начин да опровергае тези съобщения чрез заявления, че отпечатъците принадлежат на рептилии, че те просто са били измити, че скалната породата не е на няколко милиона години, а само на няколко хиляди. Находките, които не са подходящи за науката, са се обявявали за фалшификати или неправилно интерпретирани артефакти. Що се отнася до отпечатъците от Палукси, то те са признати за истински, възрастта им е потвърдена, но кой би могъл да остави такива отпечатъци, засега не се съобщава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: