Планината с отрязания връх – една от най-големите загадки на планетата Земя (видео)


Уникална е с неестествената си форма, изглежда така, сякаш преди милиони години някой е отстранил върха й с нож

Рорайма се намира във Венецуела и е най-голямото и загадъчно подобно образувание на континента. Част е от планинската верига Сиера Пакарайма. За първи път е била открита и описана от сър Уолтър Роли през 1596 г., който всъщност е търсил Елдорадо. В бележника си британският изследовател написал, че тя изглеждала така, сякаш не е от този свят. 

Смята се, че това е единствената в света планина, която няма връх. Именно поради тази причина хората мислят, че има намеса на човешка ръка, че това не е естествено творение на Майката Земя. Плоският „връх” е с впечатляващи размери – 31 квадратни километра. За сравнение, площта на многомилионния Ню Йорк е 12 квадратни километра. 

Височината на Рорайма е 2810 метра, а обкръжаващите я водопади я правят най-невероятния геологически и биологически обект на Земята. Самата планина е като екологически остров, дошъл от небето. 

Тук могат да се намерят уникални видове растения и животни. Много области от нея все още не са изследвани, тъй като са труднодостъпни. За да попаднете на Рорайма, трябва да се доберете до нея или като се изкачите на планината Сиера Пакарайма и оттам – пеша до нея, или чрез хеликоптер. 

Някои са се опитвали да се издигнат до високото плато с катерене по почти отвесния склон, но това е почти невъзможно. Заради многото опити, завършили със смърт, такова изкачване вече не може да се предприеме без разрешение на местните власти. Според историческите хроники пръв на тази планина е стъпил през 1884 г. сър Евърард Търн. 

Счита се, че това е много древно образувание. Геолозите предполагат, че формата му се е получила след много силни земетресения преди милиарди години. 

Местните хора наричат планината „Тепоуи”, което в превод означава „Дом на боговете”. За тази планина се носят много легенди. Племената пемон и капон смятат, че Рорайма е ствол на древно дърво, което било обкръжено от всички плодове и зеленчуци, които сега се отглеждат по целия свят. 

Когато техните земи били завладени от племената макунаима, завоевателите разрушили дървото, в резултат на което дошъл голям потоп. Някои пък считат, че тази неестествена форма на планината е работа на извънземни.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: