Учени: досоляването на храната увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Учени: досоляването на храната увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Пазете се от солницата на масата

Изследване на Медицинския университет във Виена (MedUni Vienna) установи значителна връзка между честото добавяне на сол към храната на масата и рака на стомаха при жителите на западните страни, съобщава New Atlas.

Преди това такава връзка се наблюдава главно при азиатските популации. Новото проучване, което анализира данни от повече от 470 000 участници в UK Biobank, потвърждава опасността от прекомерната консумация на сол за всички.

Проучването установява, че рискът от развитие на рак на стомаха е с 41% по-висок при тези, които постоянно добавят сол към храната си, в сравнение с хората, които рядко или никога не са го правили. Тези констатации се запазват дори след отчитане на такива фактори, като възраст, социално-икономически статус и съществуващи заболявания.

Изследването обаче признава и известни недостатъци. Въпреки големия обем на извадката, броят на случаите на рак на стомаха не е достатъчен, за да се изследват напълно такива потенциални фактори, като възраст, етническа принадлежност или инфекция на H. pylori (друг известен рисков фактор за рак на стомаха). Освен това, подробни диетични данни за приема на сол от хранителни източници не са били достъпни за всички участници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: