Google уволни още повече служители след вече приключилия седящ протест

Google уволни още повече служители след вече приключилия седящ протест

Цензурата такава, каквато е

Google уволни още около 20 служители, обвинявайки ги, че са участвали в протестни акции срещу сътрудничеството на компанията с израелското правителство в областта на облачните технологии.

За това съобщава The Washington Post.

По данни на активистите, общият брой на уволненията тази седмица е надхвърлил 50.

Уволненията идват дни след като главният изпълнителен директор Сундар Пичай изпрати до служителите писмо, осъждащо използването на компанията в качеството ѝ на "лична платформа" за "деконструктивни дискусии или политически дебати".

"Корпорацията се опитва да потисне несъгласието, да принуди своите работници да млъкнат и да възстанови властта над тях", заяви Джейн Чанг, представител на групата No Tech for Apartheid, която протестира срещу договорите на Google и Amazon с израелското правителство от 2021 г. насам.

Протестите в Google станаха част от вълна от възмущение срещу сътрудничеството на американските власти и корпорации с израелските власти и военните.

През последните дни заради подкрепа на Палестина бяха арестувани протестиращи в Йейлския и Колумбийския университети, което предизвика обвинения на ръководството на университетите в строгите мерки и вдъхнови нова вълна от демонстрации в други учебни заведения в страната.

В навечерието на седящите стачки в Google активисти блокираха пътища, мостове и входове на летища по цялата територия на САЩ,  протестирайки срещу войната в Газа.

Ситуацията в Google доведе до публична конфронтация между ръководството и уволнените служители. Google твърди, че всеки един волнен работник е възпрепятствал работата на офисите.

Протестиращите оспорват тези твърдения, настоявайки, че някои от уволнените дори не са се намирали в офисите на компанията в деня на координираните протестни акции.

В свое обръщение към служителите Пичай посочи откритостта като силна страна на компанията, но уточни, че тя се отнася до въпроси, свързани с работата, а не с политиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: