Москва национализира пета западна компания

Москва национализира пета западна компания Снимка: pbs.org

След финландската Fortum, германската Uniper, френската Danone и датската Carlsberg, норвежката издателска група Amedia също загуби руския си бизнес

С указ на руския президент Владимир Путин, подписан вчера, управлението на веригата печатници на Amedia „Прайм Принт“ се поема от Федералната агенция за управление на собствеността, съобщи The Moscow Times. Петте печатници в Москва, Екатеринбург, Новосибирск, Челябинск и Воронеж, в които се печатат „Новая газета“, „Комсомолская правда“ и редица регионални издания, са с общ годишен приход около 1,6 милиарда рубли

Amedia, която работи в Русия от края на 90-те години на миналия век, обяви плановете си да напусне руския пазар малко след руското нахлуване в Украйна. Норвежките издатели решиха оттеглянето си, като прехвърлиха четири от печатниците си на главния редактор на „Новая газета” Дмитрий Муратов и "занулиха" стойността им в своите активи. Според сайта на Amedia, Муратов получи "всички права на акционер и пълен контрол върху ежедневните операции" на печатниците. 

Стимул за решението за национализация може би е именно факторът Дмитрий Муратов – лауреат на Нобелова награда за мир от 2021 г., и независим журналист, обявен от Кремъл за „чуждестранен агент”.

Чуждите инвеститори в Русия не могат просто да продадат руския си бизнес, припомня The Moscow Times. Сделката трябва да бъде одобрена от правителствена комисия при най-малко 50% отстъпка от пазарната стойност на активите и множество такси към бюджета на Руската федерация. 

За една година - от март 2022 г. до март 2023 г. комисията е одобрила около 200 прехвърляния на стойност най-малко $ 100 милиона. Процедурата по национализацията на западните компании, решили да се изтеглят от Русия, е „законово уредена” с указ на руския президент от април тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: