Русия ще си поиска инвестициите от Международната банка за възстановяване и развитие

Русия ще си поиска инвестициите от Международната банка за възстановяване и развитие Снимка: ТАСС

На фона на растящите военни разходи, руското правителство търси начин да попълни бюджета си

Последната инициатива е Русия да изиска от международните финансови институции да върнат неизразходваните средства от съвместни проекти в други страни. Това се казва в подготвена резолюция на руското министерство на финансите, цитирана от „Известия”.

В документа се отбелязва, че процедурата за връщане на средства, инвестирани в съвместни проекти с организации за микрофинансиране, не е регламентирана. Затова руските власти искат да определят период от девет месеца, през който организациите ще трябва да прехвърлят остатъка от руските инвестиции обратно в бюджета на Руската федерация. В случай на непредвидени обстоятелства, срокът за връщане може да бъде удължен с още три месеца.

От Сметната палата на Русия отбелязват, че от 2017 до 2021 г. Русия е предоставила от своя бюджет на Международната банка за възстановяване и развитие $ 1,468 милиарда. Отчетите показват, че след завършените до 2022 г. девет съвместни проекта, са останали неизхразходвани средства. 

След въвеждането на санкциите някои проекти с международно участие бяха замразени, заедно със средствата, предвидени за тях, които се пазят в специални сметки. Независимо, че няма регламент за връщането на такива средства към хазната, руски финансови експерти не изключват възможността Русия да ги получи, за да попълни бюджета си, който за 2024 г. предвижда дефицит от 1.6 трилиона рубли при разходи от 36,6 трилиона рубли.

Преди войната в Украйна Русия активно сътрудничише с Международния валутен фонд и Световната банка. След въвеждането на санкциите, Москва се опита да укрепи сътрудничеството си със страни от Азия и Африка, но дори и в този процес влиянието на санкциите се чувства, смятат руски финансови експерти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: