Tesla ще се споразумее по дело за фаталната катастрофа на кола с автопилот

Tesla ще се споразумее по дело за фаталната катастрофа на кола с автопилот Снимка: youtube.com

През 2018 г. Model X с асистирано шофиране се заби в ограничителна преграда на магистрала, причинявайки смъртта на водача Уолтър Хуанг, инженер в Apple

Делото, заведено от семейството на загиналия, трябваше да започне във Върховния съд на Калифорния тази седмица. Очакваше се процесът да доведе до по-голям контрол върху технологията за автопилот и пълно самоуправление, прилагана в Tesla.

Условията на споразумението не са оповестени и според съобщения, сделката все още очаква одобрение от съдия, посочва ВВС. Преди споразумението от Tesla приписваха вината на Уолтър Хуанг, посочвайки, че не е спазвал инструкциите да поддържа вниманието си, а точно преди инцидента е играл видеоигра. Tesla вече е печелила подобни случаи за катастрофи с коли на автопилот, чиито водачи не са се съобразили с указанията.

Въпреки това компанията е изправена пред поредица съдебни дела, свързани с пътни инциденти при използване на технологията за асистирано шофиране. Случаите се разследват и от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ..

Автономна кола на Tesla се очаква отдавна и миналата седмица Илон Мъск каза, че самоуправляващите се роботизирани електромобили ще се появят на пазара през август

В момента Tesla се бори с отслабването на продажбите заради криза с доставките след пожар в европейската гигафабрика Tesla край Берлин, глобалните проблеми с доставките и растящата конкуренция. В отговор автомобилният гигант многократно намали цените, но на ключовия пазар в Китай агресивно навлязоха конкуретни марки като BYD, докато от началото на тази година акциите на Tesla загубиха почти една трета от стойността си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: