В Бразилия правото на аборт за жените, жертви на изнасилване, се ограничава драстично

В Бразилия правото на аборт за жените, жертви на изнасилване, се ограничава драстично Снимка: Shutterstock

В Бразилия жените, жертви на изнасилване, които искат да направят аборт, сега ще трябва да „разказват подробно“ за насилието над тях и ще се очаква да докажат твърденията си, в противен случай ще бъдат изправени пред съда.

На 28 август Бразилия постави нови изисквания за достъп до аборт за жертвите на изнасилване, включително задължението на медицинския персонал да предложи на жената да види ембриона или плода чрез ултразвук. Жената, която желае да направи аборт, освен това ще трябва да „разкаже подробно“ за насилието в болницата. Изнасилването също така ще трябва да бъде докладвано в полицията, независимо дали жената желае това или не.

Бразилия, където влиянието на консервативните католически и евангелски църкви е много силно, позволява абортите само в случаи на изнасилване, при риск за живота на жената или сериозни вродени проблеми на плода.

Новите разпореждания са издадени от Министерството на здравеопазването след протести в началото на август около случая с 10-годишно момиче, изнасилено от чичо си, на което властите в родния й регион Еспирито Санто отказали правото да извърши аборт. Родителите на детето са го отвели до град Ресифе, където абортът е бил направен, но момичето е било посрещнато на входа на болницата от крайнодесни демонстранти, скандиращи „убийца”. Самоличността на момичето и болницата са били разгласени на протестиращите от крайнодясната активистка Сара Уинтър, според Le Monde.

Депутати от левицата са реагирали мигновено, определяйки новите разпоредби като „психологическо насилие над жените". Те са се обърнали към Мишел Бачелет, отговаряща за човешките права към ООН, с молба да се намеси в защита на правата на жените.

Според данни на Бразилския справочник за обществена сигурност за 2019 г., цитирани от Le Monde, средно шест момичета на възраст между 10 и 13 години абортират всеки ден в Бразилия, а четири  (на възраст между 10 и 13 години) са изнасилвани на всеки час.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: